Kananmuna on yleinen koiranruokien ainesosa

Kananamuna on yleinen koiranruokien ainesosa, ja hyvä lähde monille koiran tarvitsemalle ravintoaineelle. Joihinkin asioihin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota, ennen kuin tarjoat niitä koirallesi. Tässä artikkelissa selvitetään, voiko koiralle antaa kananmunaa, ja tulisiko kananmunan olla raaka vai keitetty.

Kananmuna koiralle – saako koira syödä kananmunaa?

Kyllä, useimpien koirien on turvallista syödä kananmunaa. Kananmunat sisältävät runsaasti proteiinia, rasvahappoja ja vitamiineja, joita koira tarvitsee pysyäkseen terveenä.

On kuitenkin joitakin asioita, mitä on otettava huomioon ennen niiden tarjoamista koiralle.

Kananmunia ei tulisi käyttää koiran pääateriana, vaan satunnaisena herkkuna. Koiralla voi olla myös kananmuna-allergia, joka tulee ottaa huomioon.

Mitkä ovat kananmunan tuomat hyödyt koiralle?

Kananmunat ovat hyvä lähde koiran terveyden kannalta välttämättömille ravintoaineille.

Näitä ravintoaineita ovat:

  • rauta
  • rasvahapot
  • proteiini
  • folaatti
  • seleeni

Kananmunat kuuluvat ravintoarvoltaan erittäin korkealle koirille sopivista ruoka-aineista. Kananmunat voivat myös edistää koiran turkin terveyttä ja kiiltoa.

Keitetty- vai raaka kananmuna koiralle?

Kananmunien tarjoilussa koiralle, on tärkeää ottaa huomioon myös kananmunan valmistustapa.

Keitetty kananmuna on raakaa kananmunaa turvallisempi vaihtoehto koiralle.

Raaka kananmuna sisältää yhdisteitä, jotka saattavat heikentää biotiinin imeytymistä. Biotiini on vesiliukoinen vitamiini, joka auttaa pitämään koiran karvapeitteen terveenä ja vahvana, joten tämä voi johtaa ongelmiin koiran turkin kanssa.

Raaka kananmuna voi altistaa myös salmonellalle, jonka oireita ovat kuume, ripuli, oksentelu ja uneliaisuus.

Yhteenveto

Anna koirallesi kananmunia mieluummin satunnaisesti herkkuna, kuin jokapäiväisenä ateriana. Kananmunan ravintoarvo tekee niistä hyvän ravinnonlähteen koiralle, mutta raakojen kananmunien ruokintaan liittyvät riskit tekevät keitetyistä kananmunista terveellisemmän ja turvallisemman vaihtoehdon.

Ennen kuin annat koirallesi kananmunia, varmista, että olet tietoinen koiran mahdollisista allergioista.