Australianpaimenkoira

Elinikä: 12–15 vuotta

Paino: 18–29 kilogrammaa

Koko: 46–58 senttimetriä

Alkuperämaa: Yhdysvallat

 • Haukkuherkkä ★★★★★
 • Terveys ★★★★★
 • Miellyttämisenhalu ★★★★★
 • Koiraystävällinen ★★★★★
 • Lapsiystävällinen ★★★★★
 • Sopii kerrostaloon ★★★★★
 • Liikunnan tarve ★★★★★
 • Älykkyys ★★★★★
 • Karvanlähtö ★★★★★
 • Ensikoiraksi ★★★★★

Minkälainen koira australianpaimenkoira on?

Australianpaimenkoira on keskikokoinen ja keskipitkän turkin omaava koirarotu, joka on alun perin jalostettu Australiassa erilaisten collieiden kanssa. Australianpaimenkoiran koulutus on helppoa rodun älykkyydestä johtuen, jonka vuoksi sitä nähdäänkin usein erilaisissa koiraharrastuksissa.

Kennelliiton tilastojen mukaan australianpaimenkoiria on rekisteröity Suomessa 4 778 kappaletta.

Kenelle rotu sopii?

Australianpaimenkoira on loistava harrastuskoira, mutta se sopii hyvin myös seura- tai perhekoiraksi. Ne ovat älykkäitä ja uskollisia koiria, jotka sopeutuvat erilaisiin perheympäristöihin ilman ongelmia.

Rotu tarvitsee runsaasti liikuntaa ja aikaa seurustella muiden koirien kanssa. Ne viettävät mielellään aikaa myös lasten kanssa, ja on aina hauska seurata niiden leikkimistä muiden perheenjäsenten kanssa, varsinkin pentuikäisinä.

Rotu ei kuitenkaan sovi kotitalouksiin, joissa on aggressiivisia koiria, sillä ne reagoivat niihin yleensä aggressiivisesti.

Kyseessä on ahkera koira, joka viihtyy kodeissa, joissa sille on käyttöä.

Kenelle se ei sovi?

Jos sinulla ei ole aikaa tai energiaa kouluttaa ja ulkoiluttaa australiankoiraa, se ei ole sinulle sopiva rotu.
seitsemän australianpaimenkoiran pentuja makaamassa portailla

Luonne

Australianpaimenkoira on erittäin älykäs ja energinen koirarotu, joka sitoutuu vahvasti perheeseensä. Rotu on hyvin itsenäinen ja ne sopeutuvat helposti erilaisiin asuinympäristöihin.

Australianpaimenkoiria on ulkoilutettava, ja niillä on oltava työtä, jotta vältetään tuhoisaa käyttäytymistä, kuten haukkumista.

Rotu tulee hyvin toimeen lasten ja muiden koirien kanssa, mutta sitä voi olla vaikea kouluttaa sen korkean energiatason vuoksi.

Ne kuitenkin oppivat mielellään uusia asioita, joten on tärkeää, että omistajat ovat kärsivällisiä kouluttaessaan tätä koirarotua.

Turkinhoito ja värit

Australianpaimenkoiralla on keskipitkä vedenkestävä turkki, joka pitää sen viileänä lämpimässäkin säässä. Turkki ei saa olla liian lyhyt eikä liian pitkä, ja siinä on oltava runsaasti aluskarvaa, jotta se pysyy lämpimänä kylmemmällä säällä.

Rodulla on luonnollinen kaksoisturkki, joka koostuu pehmeästä ja paksusta, villamaisesta aluskarvasta ja karkeammasta päällyskarvasta, joka irtoaa ympäri vuoden.

Rodun sileä tai hieman aaltoileva päällyskarva on hieno, ja sitä esiintyy kaikissa väreissä valkoista lukuun ottamatta;  yleisimpiä ovat blue merle, red merle ja musta.

Australianpaimenkoira pudottaa karvansa kahdesti vuodessa, ja sen harjaaminen noin kerran viikossa auttaa nopeuttamaan prosessia.

Terveys ja liikunta

Australianpaimenkoira on terve rotu, mutta niillä esiintyy joitakin perinnöllisiä sairauksia kuten:

 • Lonkkavikaa
 • Kyynärpään ongelmia
 • Epilepsiaa
 • Kuulosairauksia

Australianpaimenkoirien on saatava päivittäin paljon reipasta liikuntaa. Ne ovat työkoiria, ja ne pärjäävät parhaiten tehtäviä suorittaessaan, jotka stimuloivat niiden mieltä ja kehoa.

Niille ei riitä, että ne oleskelevat vain pihalla tai talossa koko päivän, vaan koiranomistajana sinun velvollisuutesi on myös antaa niille jotain tekemistä. Ulkona ne suosivat avoimia tiloja, kuten:

 • Peltoja
 • Metsiä
 • Vesistöjä

Jos jostain syystä ei ole mahdollisuutta päästä ulos, niin australianpaimenkoirat voi pitää kiireisenä tekemällä erilaisia asioita sisällä.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos viet koirasi ulos päivittäin ja harrastat tunnin verran reipasta liikuntaa, se on onnellinen ja sinäkin olet.

Jos stimuloit koiraasi henkisesti työn ja liikunnan avulla, niin  elämänlaatu on kaiken kaikkiaan paljon parempi.

Usein kysytyt kysymykset

Paljonko australianpaimenkoira maksaa?

Australianpaimenkoiran pennun hinta lähtee 1200€ ylöspäin. Hintaan vaikuttavat eri tekijät ja se on kasvattajien päätettävissä.

Mistä voin etsiä australianpaimenkoiran pentuja?

Pentuja voit etsiä rotuyhdistyksen pentuvälityksestä. Tutustu rotuun ensin huolellisesti, jonka jälkeen voit jutella kasvattajien kanssa ja mahdollisesti tutustumaan pentuihin. 

Minkä kokoisia ne ovat?

Paino vaihtelee uroksilla 25-32 kg välillä ja naarailla 16-25 kg välillä. Säkäkorkeus uroksilla on 51-58 cm ja naarailla 46-53 cm.