Saksanpaimenkoira

Elinikä: 12–14 vuotta

Paino: 22–40 kilogrammaa

Koko: 55–65 senttimetriä

Alkuperämaa: Saksa

Lempinimet: sakemanni, seefferi

  • Haukkuherkkä ★★★★★
  • Terveys ★★★★★
  • Miellyttämisenhalu ★★★★★
  • Koiraystävällinen ★★★★★
  • Lapsiystävällinen ★★★★★
  • Sopii kerrostaloon ★★★★★
  • Liikunnan tarve ★★★★★
  • Älykkyys ★★★★★
  • Karvanlähtö ★★★★★
  • Ensikoiraksi ★★★★★

Minkälainen koira saksanpaimenkoira on?

Saksanpaimenkoira on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista. Älykkään rodun suosion takana on sopeutuvainen, tarmokas ja oppivainen luonne, sekä arvokas ulkonäkö.

Saksanpaimenkoira on suosittu rotu monissa työtehtävissä, kuten poliisi- tai huumekoiran virassa. Monipuolinen rotu soveltuu kuitenkin myös perhe- ja seurakoiraksi.

Kennelliiton tilastojen mukaan rotua on rekisteröity Suomessa 101 151 kappaletta.

Käyttötarkoitus

Saksanpaimenkoiraa pidetään yhtenä maailman monipuolisimmista koiraroduista. Pitkäjänteinen, älykäs ja rohkea rotu soveltuu monenlaiseen eri työtehtävään. Säänkestävän turkkinsa vuoksi saksanpaimenkoira soveltuu hyvin myös monenlaiseen maastoon.

Rotu kehitettiin alun perin paimenkoiraksi, ja jalostuksen yhteydessä painotettiin erityisesti yksilöitä, jotka olivat kovia, rohkeita sekä pitkäjänteisiä. Saksanpaimenkoiraa käytetäänkin näiden ominaisuuksien takia erityisen paljon poliisi- ja huumekoiran tehtävissä.

Saksanpaimenkoiria käytetään myös palvelu- ja opaskoirina, jonka lisäksi ne ovat tuttu näky myös koiraharrastuksissa, kuten tottelevaisuuskoulutuksessa ja agilityssä.

Saksanpaimenkoiran luonne ja käyttäytyminen

Energinen ja tarmokas saksanpaimenkoira kaipaa paljon liikuntaa ja aivojumppaa. Rotumääritelmään kuuluvia ominaisuuksia ovat pitkäjänteisyys, itsevarmuus, vahvahermoisuus, avoimuus ja säyseys.

Saksanpaimenkoira nauttii ihmisten, ja erityisesti perheensä seurasta. Perusluonteeseen ei kuulu aggressiivisuus, mutta sitä voi esiintyä ilman oikeanlaista ja johdonmukaista kasvatusta.

Kenelle saksanpaimenkoira sopii?

Rotu sopii parhaiten aktiiviseen ja liikunnalliseen perheeseen. Säyseästä luonteestaan huolimatta, saksanpaimenkoira tarvitsee vähintään perustason koulutuksen, ja rotua harkitsevan on tutustuttava koiran koulutuksen perusteisiin huolellisesti.

Saksanpaimenkoiralla on paljon energiaa, joten omistajan on oltava valmis sitoutumaan koiran säännölliseen koulutukseen, ulkoiluttamiseen sekä virikkeiden keksimiseen.

Väritys

Saksanpaimenkoiran värityksiä on kolme: yksivärinen musta, harmaa tummin sävytyksin, tai merkkivärinen musta.musta-ruskea-ja-harmaa-saksanpaimenkoira.

Terveys

Saksanpaimenkoira on suhteellisen terve rotu, mutta kuten kaikilla muillakin koiraroduilla, joitakin ongelmia esiintyy. Varmista, että hankit koiran aina vastuulliselta kasvattajalta.

Yleisimmät perinnölliset ongelmat ovat verenvuototauti ja haiman vajaatoiminta. Myös allergioita esiintyy muita rotuja runsaammin. Saksanpaimenkoira kuuluu Suomen kennelliiton PEVISA-ohjelmaan, joten kaikki rekisteröidyt yksilöt on tutkittava lonkka- ja kyynärnivelien ongelmien varalta.

Ulkonäkö

Rotumääritelmän mukaan saksanpaimenkoiran yleisilme on lihaksikas, voimakas ja ylväs. Kiilamainen pää on suhteessa rungon kokoon, pituus noin 40 prosenttia säkäkorkeudesta.

Otsan tulee olla sivulta katsoen vain hieman kaareutuva. Silmien tulisi olla mantelinmuotoiset eivätkä ulkonevat.

Saksanpaimenkoiran korvat ovat pystyt, eikä niiden tulisi taipua sisäänpäin. Rotumääritelmään kuuluu myös vaivattoman näköinen liike, sekä tasainen ja rauhallinen kävely.

Saksanpaimenkoiran paino ja koko

Narttujen säkäkorkeus on rotumääritelmän mukaan noin 55–60 senttimetriä, ja paino 22–32 kilogrammaa.

Uroksilla säkäkorkeus on noin 60–65 senttimetriä, ja paino 30–40 kilogrammaa. Nartut ovat siis huomattavasti uroksia pienempiä.

Turkinhoito

Saksanpaimenkoiran turkki tulee harjata useita kertoja viikossa, karvanlähdön yhteydessä useammin. Irtokarvat poistetaan tehokkaalla harjauksella. Turkkia ei tarvitse leikata tai trimmata, eikä pestä kuin tarvittaessa.

Säännöllinen harjaus on kuitenkin edellytys koiran ihon hyvinvoinnille. Rodusta irtoaa suhteellisen paljon karvaa, mutta säännöllinen turkinhoito hillitsee karvanlähtöä.

Teksti: Emilia Soramäki