Amstaffi

Amerikanstaffordshirenterrieri eli amstaffi on yksi maailman voimakkaimmista keskikokoisista koiraroduista.

Amstaffit tunnetaan yleisesti lempeinä, suloisina ja itsenäisinä koirina, joiden koulutus on helppoa älykkyyden ja miellyttämisenhalun ansiosta. Amstaffit tulevat yleensä hyvin toimeen myös muiden kotieläinten, kuten kissojen tai kanien kanssa.

Jotkut ihmiset, jotka eivät ole perehtyneet amstaffeihin saattavat pitää sitä “aggressiivisena” rotuna. Ihmiset, joilla on kokemusta rodusta, tietävät kuitenkin niiden olevan lempeitä ja rakastavia kumppaneita, kuhan kouluttaminen ja sosiaalistaminen on tehty kunnolla.

Rotua harkitsevien onkin hyvä olla tietoinen, että kyseessä ei ole koirapuistokoira, mutta se ei tee siitä yhtään huonompaa valintaa henkilöille, jotka haluavat lempeän ja rakastavan perhe-ja seurakoiran.


Suomen Kennelliiton tilastojen mukaan amstaffeja on rekisteröity Suomessa yhteensä 3 447 kappaletta.

Tietoa rodusta

Amstaffien sanotaan olevan yksi älykkäimmistä koiraroduista. Niillä on vahva miellyttämisenhalu omistajiansa kohtaan ja ne muodostavatkin yleensä vahvan tunnesiteen.

Elinikä

12-16 vuotta

Paino

18-32 kg

Korkeus

43-48 cm

Luonne

Uskollinen, lempeä, älykäs 

Rodun ominaisuudet

Luonne ja käyttäytyminen

Amerikanstaffordshirenterrierit ovat nykyisin lähinnä harrastus- ja seurakoiria. Tähän tarkoitukseen ne sopivatkin täydellisesti, sillä ne rakastavat olla ihmisten seurassa.

Amstaffeilla ei tosin ole samanlaista miellyttämisenhalua kuin esimerkiksi berninpaimenkoiralla, vaan ne tarvitsevat sopivan ja oikeanlaisen motivaation.

Rohkeus ja tietynlainen pelottomuus kuuluu myös rodun luonteenpiirteisiin, joka välittyy myös yleensä hyvin koiran ulkoisesta olemuksesta.

Rotu on älykäs ja miellyttämisenhaluinen, joten koulutus on usein myös helppoa.

Rodun koulutus ja aikainen sosiaalistaminen ovatkin erityisen tärkeitä asioita rodun voimakkuuden takia.

Amstaffit sopivat myös harrastuskoiraksi, vaikka se ei olekaan kovin yleinen näky niissä piireissä. Yleisimpiä harrastuksia ovat:

 • PK-lajit
 • Tottelevaisuuskoe
 • Agility
 • Rally-toko

Aikainen sosiaalistaminen on myös erittäin tärkeää niin ihmisten kuin muidenkin eläinten kanssa. Rotu on luonnostaan ystävällinen ihmisille, mutta ilman kunnollista sosiaalistamista se voi olla aggressiivinen muita koiria kohtaan amstaffin alkuperäisen käyttötarkoituksen takia.

Yleisesti ottaen amstaffeja ei suositella vietäväksi koirapuistoon. Vaikka yksilö voi olla hyvinkin sosiaalinen, niin ne myös vastaavat haasteeseen, jos toinen koira sellaisen päättää antaa.amstaffi pureskelemassa keppiä nurmikolla

Alkuperä ja historia

Rodun historia alkaa 1800-luvun Englannista, jossa risteytettiin vanhaenglanninbulldoggia sekä lukuisia englantilaisia terriereitä, kuten kettuterrieriä.
Englantilaiset kasvattajat olivat kiinnostuneita lähinnä koiran urheilullisista ominaisuuksista ja sitä ryhdyttiinkin käyttämään erilaisissa koiratappeluissa.

Rodun nykypäivänä tunnettu muoto alkoi muodostumaan pikkuhiljaa risteyttämällä lähinnä bull-tyyppisiä koiria ja terriereitä.
Lopulta 1860-luvulla rotu oli jalostunut nykypäivän amstaffin näköiseksi koiraksi.

Varattomat työläiset lähtivät Englannista Yhdysvaltoihin sisällissodan päätyttyä, tavoitteena löytää parempi elämä.
Työläisten mukana Yhdysvaltoihin matkusti myös koiria, joita ruvettiin kutsumaan pitbulleiksi/amerikanpitbullterrieriksi.

Yhdysvaltoihin saavuttuaan amerikkalaiset ryhtyivät jalostamaan rodusta korkeampaa ja painavampaa kuin staffordshirenbullterrieri.
Vuonna 1936 American Kennel Club tunnisti rodun ja Amerikanstaffordshirenterrieristä tuli virallinen rotu.

Ulkonäkö ja koko

Ulkomuodoltaan amstaffi on voimakas-, mutta sirorakenteinen. Vartalo on urheilullisen lihaksikas ja sopusuhtainen.

Urokset ovat korkeudeltaan noin 45-48 cm ja naaraat 43-47 cm. Painoa uroksilta löytyy 28-41 kg ja naarailta 28-40 kg.

Terveys ja liikunta

Yleisesti ottaen amstaffi on perusterve koirarotu, niillä esiintyy joitakin terveysongelmia mitä kannattaa pitää silmällä. Amstaffit ovat alttiita allergioille, virtsatietulehduksille, autoimmuunisairauksille sekä ristisiteiden repeytymille.

Muita sairauksia ovat muun muassa:

 • Ristisiteiden repeymät
 • Lonkan dysplasia
 • Kyynärpään dysplasia
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Patellaluksaatio
 • Sydänsairaudet

Hampaiden pesu on suositeltava tehdä vähintään kerran viikossa, mieluiten useammin estääkseesi pahanhajuista hengitystä tuottavien bakteerien lisääntymistä.

Rotu tarvitsee kohtuullisen paljon liikuntaa, hyviä liikuntamuotoja ovat muun muassa:

 • Metsälenkit
 • Juokseminen
 • Pyöräily
 • Uiminen
 • Muiden tuttujen koirien kanssa leikkiminen

kuva amstaffin turkin värityksistä

Turkinhoito ja värit

Turkki on lyhyt ja helppohoitoinen, eikä sen ylläpitämiseen tarvita mitään erikoista. Koska amstaffeilla ei ole alusvillaa, niin talvella niille olisi hyvä pukea lämmintä päälle. 

Amstaffin koulutus

Amstaffit ovat yksi älykkäimmistä ja koulutettavimmista koiraroduista. Niitä on koulutettava, ne ovat työkoiria ja tarvitsevat työtä saadakseen tarpeeksi psyykkistä stimulaatiota.

Rotu on erittäin miellyttämisenhaluinen ja ne yrittävätkin noudattaa omistajansa antamia käskyjä, jos uskovat sen miellyttävän omistajaansa.

Amstaffit tykkäävät liikkua omistajiensa kanssa ympäriinsä ja ne voivat helposti kyllästyä, jos liikuntaa sekä muita aktiviteetteja ei ole riittävästi.

Jos koirilla on jokin tietty harrastus, josta ne pitävät, kuten kävelylenkki tai pallon noutoleikki, niille olisi tarjottava säännöllisesti tällaista toimintaa.

Jos koulutusta ei ole toteutettu pentuna, voi tulla tuhoisia seurauksia – lähinnä rikkinäisten esineiden muodossa. Amstaffit voivat kyllästyä nopeasti ja osoittavatkin tyytymättömyytensä kaivamalla pihalla tai pureskelemalla kenkiä tai mitä tahansa saatavilla onkaan.

Koska kyseessä on erityisen voimakas koirarotu, niin sen koulutus on myös erityisen tärkeää.

Varsinkin hyvään hihnakäytökseen kannattaa panostaa mahdollisimman ajoissa – ei ole mukavaa kun yli 30kg painava koira vetää hihnassa.

Parhaat tulokset saat käyttämällä positiivista vahvistamista ja koirallesi mieluisia palkintoja, kuten herkkuja ja leluja.

Usein kysytyt kysymykset amstaffeista

Kenelle rotu sopii?

Amerikan staffordshireterrierit ovat erinomaisia perhe- ja seurakoiria, niiden seurallisuuden ja ystävällisyyden takia. Ne ovat myös loistavia leikkikavereita lapsille, ja ne sopivat erinomaisesti myös perheisiin, joissa on iäkkäitä perheenjäseniä, sillä ne ovat yleensä rauhallisia heidän seurassaan.

Amstaffit voivat myös olla aluksi ujoja, mutta tottuvat pian hyvin omistajiinsa, jos niitä käsitellään ja sosiaalistetaan asianmukaisesti nuoresta pitäen. Ne viettävät mielellään aikaa omistajansa kanssa, ja ne tulevat hyvin toimeen muiden lemmikkien, kuten kissojen, koirien tai kanien, kanssa.

On hyvä ottaa huomioon, että voimakkuuden takia kouluttamaton amstaffi voi olla lähes mahdoton hallita hihnalenkeillä, jos sitä ei ole opetettu kunnolla kävelemään hihnassa.

Ovatko ne vaarallisia?

Amstaffi on luonnostaan ystävällinen koira, joka tulee yleensä toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa.

Monet ihmiset ovat huolissaan siitä, että rotu voi olla vaarallinen, mutta tämä ei aina pidä paikkaansa. Ne ovat ihania perhe- ja seurakoiria, jotka tykkäävät miellyttää omistajaansa.

Mistä voin etsiä amstaffin pentuja ja mikä niiden hinta on?

Amstaffin pentuja voit etsiä rotuyhdistyksen verkkosivuilta. Amstaffin pentu maksaa 1200€ ylöspäin.

Mistä löydän rodun kasvattajat?

 Kasvattajat löydät myös rotuyhdistyksen verkkosivuilta.