Cavapoo

cavapoo

Cavapoo, tunnetaan myös nimellä cavoodle tai cavadoodle on sekarotuinen koirarotu, joka on syntynyt cavalier kingcharlesinspanielin ja villakoiran risteytyksestä.

Rotu on luonteeltaan leikkisä sekä utelias ja ne ovat perineet molempien vanhempiensa roduista parhaat puolet.

Kyseessä on niin sanottu "design-koira", eli rotu ei ole Suomen Kennelliiton hyväksymä virallinen koirarotu.

Jos haluat koiran joka on miellyttämisenhaluinen, rakastaa olla omistajansa seurassa, sekä sopii hyvin erilaisiin perheisiin, niin cavapoo voi olla hyvä valinta sinulle.

Koska kyseessä ei ole virallinen koirarotu, ei vastuullisia kasvattajiakaan löydy - ainakaan Suomesta. Siksi suosittelemmekin pohtimaan, jos jompikumpi vanhempien roduista olisi sopiva vaihtoehto roduksi.

Joillakin "design-koirilla" tosin, kuten australian labradoodlella rodun jalostus ja kehitys on hyvin hallittua sekä tiukasti säädeltyä.

Rodun ominaisuudet

Cavapoon luonne ja käyttäytyminen

Cavapoo on tunnettu erityisesti sen luonteenpiirteistä, jotka tekevät siitä erityisen hyvän valinnan perhe- tai seurakoiraksi. Rotu on erittäin ystävällinen sekä lempeä ja se tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien sekä lapsien kanssa.

Rodulta ei löydy riistaviettiä, joten ei haittaa vaikka taloudesta löytyisikin jo valmiiksi muita eläimiä. Cavapoot ovat hyvin älykkäitä, sekä miellyttämisenhaluisia, joka tekeekin rodusta hyvän ja sopivan valinnan ensimmäiseksi koiraksi.

Kannattaa tosin ensin tutkia, olisiko mahdollisesti jompikumpi rodun vanhemmista, eli cavalier kingcharlesinspanieli tai villakoira sinulle sopiva koirarotu.

Koska kyseessä on niin vahvasti omistajiinsa kiintyvä rotu, niin cavapoot ovat myös suhteellisen herkkiä eroahdistukselle, johon on hyvä paneutua mahdollisimman ajoissa pennun ollessa vielä pieni.

Kyseessä on suhteellisen herkkä rotu, joten kuten kaikkien muidenkin koirarotujen kanssa, suosittelemme käyttämään koulutuksessa positiivista vahvistusta, jotta koirastasi kasvaisi mahdollisimman tasapainoinen ja hyvinvoiva yksilö.

Cavapoon keskittymiskyky on suhteellisen alhainen, mutta ne ovat silti helposti koulutettavissa, kunhan koulutus on jatkuvaa ja johdonmukaista. Omistajalta olisi hyvä löytyä pitkät hermot, niin koulutuskin on mukavaa niin koiralle, kuin omistajallekkin.

Rotu on myös erittäin uskollinen, sosiaalinen ja lempeä, joka tekeekin niistä myös hyvän terapiakoiran. Cavapoot sopivat myös vahtikoiraksi, ei ehkä fyysisesti, mutta tarvittaessa ne varoittavat lähestyvistä vieraista, vaikka kyseessä ei muuten olekaan haukkuherkkä rotu.

Cavapoot ovat älykkäitä ja ne oppivat usein uudet asiat todella nopeasti, suosittelemme opettelemaan uusia asioita 10-15 minuuttia päivittäin, näin saat koirallesi mielekästä tekemistä, sekä vahvistat samalla tunnesidettänne.

Historia ja alkuperä

Cavapoota ryhdyttiin jalostamaan 1990-luvulla risteyttämällä kingcharlesinspanielia ja villakoiraa.

Tavoitteena oli kehittää rotu, jossa yhdistyisivät molempien vanhempien rotujen parhaat puolet, erityisesti rodusta haluttiin saada hypoallergeeninen rotu, joka sopisi allergikoille.

Rotu kasvatti hiljattain suosiotaan sen miellyttämisenhaluisen luonteenpiirteensä ja koulutettavuuden ansiosta.

Cavapoon jalostuksessa voidaan käyttää kääpiövillakoiria, sekä normaaleja villakoiria, mutta vastuulliset kasvattajat käyttävät jalostuksessa ainoastaan normaaleja villakoiria.

Ulkonäkö ja koko

Cavapoo on pienikokoinen koirarotu, joka on varusteltu isokokoisilla ja hurmaavilla silmillä. Ulkomuodoltaan rotu muistuttaa joko cavalier kingcharlesinspanielia tai villakoiraa.

Riippuen risteytyksessä käytetyn villakoiran kokoa, cavapoon koko vaihtelee yksilöittäin.

Rodun turkki on joko aaltoileva tai silkkinen ja siitä on olemassa seuraavanlaisia värityksiä:

- Chestnut (kastanja)
- Valkoinen
- Musta
- Kultainen

Vaikka rodun yksi alkuperäisistä tarkoituksista oli kehittää hypoallergeeninen koirarotu, josta lähtisi mahdollisimman vähän karvaa, niin cavapoon karvanlähtö on vanhempiensa rotujen karvanlähtöä suurempi.

Terveys ja liikunta

Cavapoo on luonnollisesti altis samoille terveysongelmille kuin cavalier kingcharlesinspanieli ja villakoira. Useimmat yksilöt ovat perusterveitä, mutta joitakin yleisimpiä terveysongelmiat ovat muun muassa:

Sydänsairaudet
Silmäsairaudet
Polviongelmat

Liikunnan tarve rodulla on kohtalainen, kyseessä on pienikokoinen koira, eivätkä ne tarvitse suurta liikuntamäärää päivittäin.

Olisi kuitenkin hyvä tehdä pidempi lenkki vähintään kerran päivässä, mutta ei haittaa vaikka lenkitys olisikin lyhyt ennen töihin lähtöä, kunhan muistaa vain töistä tullessa tehdä pidemmän lenkin.

Usein kysytyt kysymykset

Onko cavapoo hyvä perhekoira?

Kyllä, rotu sopii ensimmäiseksi koiraksi, sekä erilaisiin perheisiin sen miellyttämisenhaluisen ja lempeän luonteensa vuoksi.

Kyseessä on lempeä, välittävä ja omistautunut koirarotu, joka rakastaa olla perheenjäsentensä seurassa. Suosittelemme kuitenkin harkitsemaan mieluummin joko villakoiraa tai cavalier kingcharlesin spanielia.

crossmenu