koiramaailma-logo

Cavapoo

cavapoo

Cavapoo, tunnetaan myös nimellä cavoodle tai cavadoodle on sekarotuinen koirarotu, joka on syntynyt cavalier kingcharlesinspanielin ja villakoiran risteytyksestä.

Rotu on luonteeltaan leikkisä sekä utelias ja ne ovat perineet molempien vanhempiensa roduista parhaat puolet.

Kyseessä on niin sanottu "design-koira" eli rotu ei ole Suomen Kennelliiton hyväksymä virallinen koirarotu.

Koska kyseessä ei ole virallinen koirarotu, ei vastuullisia kasvattajiakaan löydy – ainakaan Suomesta. Siksi suosittelemmekin pohtimaan, jos jompikumpi risteytetyistä roduista olisi parempi vaihtoehto.

Joillakin "design-koirilla" tosin, kuten australian labradoodlella rodun jalostus ja kehitys on hyvin hallittua sekä tiukasti säädeltyä.

Rodun ominaisuudet

Cavapoon luonne ja käyttäytyminen

Cavapoo on tunnettu erityisesti sen luonteenpiirteistä, jotka tekevät siitä erityisen hyvän valinnan perhe- tai seurakoiraksi. Rotu on erittäin ystävällinen sekä lempeä ja tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien ja lapsien kanssa.

Rodulta ei löydy riistaviettiä, joten ei haittaa vaikka taloudesta löytyisikin jo valmiiksi muita eläimiä. Cavapoot ovat hyvin älykkäitä ja miellyttämisenhaluisia, joka tekeekin rodusta hyvän ja sopivan valinnan ensimmäiseksi koiraksi.

Cavapoo kiintyy omistajiinsa vahvasti, jonka vuoksi ne ovat myös suhteellisen herkkiä eroahdistukselle.

Cavapoon keskittymiskyky on heikohko, mutta koulutus on silti suhteellisen helppoa, kunhan koulutus on jatkuvaa ja johdonmukaista. Omistajalta olisi hyvä löytyä pitkät hermot, jotta koulutus on mukavaa niin koiralle kuin omistajalle.

Cavapoot ovat älykkäitä ja ne oppivat usein uudet asiat todella nopeasti, uusien asioiden opettelu on koiralle mielekästä, jonka lisäksi se vahvistaa myös tunnesidettä omistajaan.

Historia ja alkuperä

Cavapoota ryhdyttiin jalostamaan 1990-luvulla risteyttämällä kingcharlesinspanielia ja villakoiraa.

Tavoitteena oli kehittää koirarotu, jossa yhdistyisivät molempien risteytyksessä käytettyjen rotujen parhaat puolet. Erityisesti cavapoosta haluttiin saada hypoallergeeninen rotu, joka sopisi allergikoille.

Terveys ja liikunta

Cavapoo on luonnollisesti altis samoille terveysongelmille kuin cavalier kingcharlesinspanieli ja villakoira. Useimmat yksilöt ovat perusterveitä, mutta joitakin yleisimpiä terveysongelmia esiintyy, kuten polviongelmia sekä sydän- ja silmäsairauksia.