Mittelspitz

Elinikä: 13–15 vuotta

Paino: 5–10 kilogrammaa

Koko: 30–40 senttimetriä

Alkuperämaa: Saksa

  • Haukkuherkkä ★★★★★
  • Terveys ★★★★★
  • Miellyttämisenhalu ★★★★★
  • Koiraystävällinen ★★★★★
  • Lapsiystävällinen ★★★★★
  • Sopii kerrostaloon ★★★★★
  • Liikunnan tarve ★★★★★
  • Älykkyys ★★★★★
  • Karvanlähtö ★★★★★
  • Ensikoiraksi ★★★★★

Rodun ominaisuudet

Mittelspitz on Saksasta kotoisin oleva pieni- tai keskikokoinen koirarotu, ja yksi viidestä saksanpystykorvarodusta kleinspitzinpomeranian, grosspitzin ja keeshondin lisäksi. Luonteeltaan mittelspitz on uskollinen seura- ja vahtikoira. Kennelliiton tilastojen mukaan rotua on rekisteröity Suomessa 8 932 kappaletta.

Kenelle mittelspitz sopii?

Lojaalin ja energisen luonteensa ansioista mittelspitz sopii erinomaisesti ensimmäiseksi koiraksi. Ne ovat helposti koulutettavia ja älykkäitä, joten myös aloittelevan koiraharrastajan on helppo opettaa monenlaisia temppuja uudelle perheenjäsenelleen.

Rotu sopii myös lapsiperheeseen, ja kiintyy helposti koko perheeseensä. Se ei välttämättä sovellu kerrostaloon, sillä vahtikoirana käytetty mittelspitz ilmoittaa helposti äänekkäästi haukkumalla rappukäytävässä liikkuvista vieraista.

Rotua harkitsevan kannattaakin pohtia etukäteen sitä, soveltuuko haukkuherkkä koira omaan asumisjärjestelyynsä. Haukkumiseen voi kuitenkin puuttua johdonmukaisella koulutuksella.

Omaan perheeseensä kiintyvä mittelspitz ei välttämättä innostu muista ihmisistä, vaan viihtyy oman perheensä parissa. Tästä syystä rotu ei sovellu ihmisille, jotka haluavat koiransa olevan illanistujaisten huomion keskipiste.

Rotu on suosittu monenlaisissa koiraharrastuksissa, ja suomessa on usea mittelspitz palkittu tottelevaisuusvalion tittelillä. Mittelit sopii niin aloittelevalle kuin kokeneellekin koiraharrastajalle.

Luonne ja käyttäytyminen

Lojaali ja energinen mittelspitz on miellyttämisenhaluinen ja helppo kouluttaa. Rodun yksilöt suhtautuvat kuitenkin hieman varautuneesti vieraisiin, ja pysyttelevät mieluiten oman perheensä parissa.

Rotu ei kuitenkaan ole aggressiivinen vieraitakaan kohtaan. Rotu sopii erinomaisesti vahtikoiraksi, sillä valpas koira ilmoittaa pihapiirinsä vieraista äänekkäästi haukkumalla, ja tarkkailee jatkuvasti ympäristöään.

Älykkyytensä ja miellyttämisenhalunsa ansioista rotu on erittäin suosittu koiraharrastuksissa, kuten tottelevaisuuskoulutuksessa ja agilityssä. Ne osaavat kuitenkin myös rentoutua, ja nauttivat satunnaisesti rennoista päiväunista omistajansa kanssa sohvalla.

Kyseessä on tasapainoinen koira, josta on sekä lenkkikaveriksi, harrastuskoiraksi että päiväuniseuraksi.

Alkuperä ja historia

kuva saksalaisista koiraroduista

Kuten kaikki saksanpystykorvat, mittelspitz polveutuu kivikautisesta Euroopan suokoirasta (Canis familiaris palustris Rüthimeyer), joka on varhainen kesytetty metsästyskoira. 

Tästä kivikauden eurooppalaisten metsästystoverista on vuosituhansien saatossa kehittynyt useita eri rotuja. Saksassa mittelspitzin sekä muiden saksanpystykorviin kuuluvien rotujen näköisiä koiria on esiintynyt useita vuosisatoja. Rotua ei kuitenkaan ole käytetty metsästykseen, vaan saksanpystykorvat ovat toimineet seura- ja vahtikoirina.

Näihin saksanpystykorviin ei kiinnitetty erityisesti huomiota ennen vuotta 1899, jolloin saksassa perustettiin oma yhdistyksensä mittelspitzin ja muiden roturyhmän koirien jalostusta varten. Tätä ennen suloisia ja pörröisiä koiria pidettiin vain ”tavallisina maatilojen koirina”.

Oman rotumääritelmänsä mittelspitz sai vasta vuonna 1969.
Suomeen ensimmäiset mittelspizit saapuivat 80-luvun lopussa, ja rotu on siitä asti kasvattanut suosiotaan koiraharrastajien keskuudessa.

Valkoinen värivariaatio on erityisen suosittu Suomessa, sillä ensimmäiset Suomeen tuodut yksilöt olivat kokonaan valkoisia, ja suuri osa Suomessa rekisteröidyistä koirista polveutuvat yhä näistä 80- ja 90-luvulla tuoduista koirista.

Ulkonäkö ja koko

Kyseessä on pienikokoinen rotu ja sen yksilöt painaa keskimäärin 7–11 kiloa. Ihannekorkeus on 30–38 cm, ja nartut ovat usein uroksia pienikokoisempia. Rodun silmiinpistävin piirre on kaunis ja tuuhea turkki.

Tummat ja suuret silmät yhdistettynä teräväkärkisiin pystykorviin tekevät ulkonäöstä pirteän ja nallekarhumaisen. Kasvojen muotoa kuvaillaan rotumääritelmässä kettumaiseksi.

Paksu ja tuuhea häntä kaartuu selän päälle. Paksun turkkinsa ansioista rotu sopeutuu erinomaisesti pohjoisen Euroopan vaihteleviin sääolosuhteisiin.

Terveys ja liikunta

Rotu on tunnettu erityisen pitkästä eliniästään– keskimääräinen eliniänodotus on noin 13–16 vuotta. Mittelit ovat perusterveitä, vaikka joitakin perinnöllisiä sairauksia esiintyy. Yleisimmät ongelmat ovat polvien terveyteen vaikuttava patellaluksaatio, sekä silmäsairaudet PRA, RD ja HC.

Vastuullisen jalostuksen avulla silmäsairauksia sekä muita perinnöllisiä ongelmia voidaan kitkeä tehokkaasti, joten on erittäin tärkeää hankkia koira vastuulliselta kasvattajalta. Jos harkitset koiranpentua uudeksi perheenjäseneksesi, muista kysyä kasvattajalta koiran esivanhempien terveystietoja.

Energinen ja valpas koira tarvitsee kohtalaisesti liikuntaa. Päivittäinen lenkkeily on tarpeen, kuten jokaisen koirarodun kohdalla. Älykäs rotu nauttii oppimisesta yhdessä perheensä kanssa, joten rotu sopii sellaiselle omistajalle, joka haluaa opettaa koiralleen uusia temppuja myös pentuvaiheen jälkeen

Turkinhoito ja värit

Näyttävä ja pörröinen turkki vaatii säännöllistä harjaamista. Harjauksen tarve vaihtelee koiran yksilöllisen turkin laadun mukaan. Takkuuntumisen estämiseksi koira on harjattava vähintään kerran viikossa.

Jos turkista ei huolehdita, takut saattavat muodostua koiralle kivuliaaksi. Säännöllinen harjaus pitää koiran turkin hyvässä kunnossa. Harjausta lukuun ottamatta turkki on helppohoitoinen, eikä rotu vaadi säännöllistä pesua. Ulkoilun jälkeen turkki olisi hyvä tarkistaa mahdollisten roskien varalta.

Sallitut värit ovat musta, ruskea, valkoinen, oranssi, harmahtava ja muunvärinen – lähes kaikki värivariaatot siis sallitaan. Yleisimpiä värityksiä suomessa ovat valkoinen ja musta. Koiranäyttelyissä erilaiset värivariaatiot jaotellaan kolmeen eri alaryhmään: mustat ja ruskeat, valkoiset, ja muun väriset.

Usein kysytyt kysymykset

Paljonko mittelspitz maksaa?

Pennun hinta vaihtelee kasvattajasta riippuen 1000-1500 euron välillä.

Mistä löydän pentuja ja kasvattajat?

Mittelin pentuja voit katsoa rotuyhdistyksen verkkosivuilta, näet sieltä myös suunnitteilla olevat pentueet. 

Teksti: Emilia Soramäki

Mittelspitz on Saksasta kotoisin oleva pieni- tai keskikokoinen koirarotu ja yksi viidestä saksanpystykorvarodusta. Luonteeltaan Mittelspitz on uskollinen seura- ja vahtikoira. Kennelliiton tilastojen mukaan rotua on rekisteröity Suomessa 8 932 kappaletta.