koiramaailma-logo

Shetlanninlammaskoira

ruskea-shetlanninlammaskoira.
Elinikä: 12–14 vuotta
Paino: 6–15 kilogrammaa
Koko: 32–41 senttimetriä
Alkuperämaa: Skotlanti, Iso-Britannia
 • Haukkuherkkä ★★★★
 • Terveys ★★★★
 • Miellyttämisenhalu ★★★★★
 • Koiraystävällinen ★★★★
 • Lapsiystävällinen ★★★★★
 • Sopii kerrostaloon ★★★★★
 • Liikunnan tarve ★★★★
 • Älykkyys ★★★★★
 • Karvanlähtö ★★★★★
 • Ensikoiraksi ★★★★★

Rodun ominaisuudet

Shetlanninlammaskoira eli sheltti on pienikokoinen Skotlannista peräisin oleva koirarotu.

Sheltti on tuttu näky erilaisissa koiraharrastuksissa, kuten tottelevaisuuskokeessa ja agilityssä sen ystävällisen, leikkisän, älykkään ja miellyttämisenhaluisen luonteensa vuoksi.

Rodun kaksikerroksinen ja säänkestävä turkki sopii täydellisesti Suomen sääoloihin.

Suomen Kennelliiton tilastojen mukaan shelttejä on rekisteröity 29 287 kappaletta Suomessa.

Luonne ja käyttäytyminen

Shetlanninlammaskoira tai lyhyemmin sheltti, on älykäs, ystävällinen ja energinen koira, joka soveltuu miellyttämisenhaluisen luonteensa takia tulevan koiraharrastajan ensimmäiseksi koiraksi.

Rotua näkee usein agilityssä tai koiratanssissa sillä älykkäät ja oppimishaluiset sheltit ovat helppoja koulutettavia. Paimenkoiraksi jalostetuilla shelteillä on yhä rutkasti paimennusviettiä tallella, ja niitä käytetään edelleen myös työkoirina.

Rotu kiintyy vahvasti perheenjäseniinsä

Sheltit kiintyvät vahvasti omaan perheeseensä, mutta saattavat joskus olla varautuneempia vieraita kohtaan. 

Rodulla on myös taipumusta liialliseen haukkumiseen, varsinkin perheenjäsenen poistuessa kotoa, tai vieraan ihmisen liikkuessa rappukäytävässä.

Vaikka kyseessä on lempeä ja energinen koirarotu, ne ovat usein myös herkkiä. Shelttien koulutuksessa positiivinen ja lempeä lähestymistapa onkin erityisen tärkeää.

Useat sheltit ovat myös herkkiä koville äänille, ja monen yksilön kerrotaan pakenevan sohvan taakse ukonilmalla tai uudenvuoden rakettien paukkuessa.

Rodun omistajan kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota herkän koiran lempeään rohkaisemiseen.

Alkuperä ja historia

Shetlanninlammaskoira on kotoisin Skotlannissa sijaitsevilta Shetlannin saarilta, joiden mukaan rotu on saanut nimeensä. 

Rotua on jalostettu lampaiden ja muiden eläimen paimentamiseen jo 1800-luvulta alkaen, sillä skotlantilaiset lammasfarmarit halusivat pienen ja ketterän paimenkoiran, joka pienemmän kokonsa ansiosta syö vähemmän, ja soveltuu myös ponien ja siipikarjan paimentamiseen.

Mistä on pienet sheltit tehty?

Rotu on tiedettävästi sekoitus collieta, Shetlannin maatilakoiraa, kääpiöspanielia, papillonia ja muita pienempiä seurakoirarotuja. Vaikka shelttejä saatetaan joskus kutsua termillä ”minicollie”, niin kyseessä on oma rotu, eikä pienikokoinen collie.

Tiedettävästi ensimmäiset sheltit vietiin Skotlannin saarilta Iso-Britanniaan jo 1840-luvulla, mutta rotu rekisteröitiin ensimmäisen kerran Britanniassa vuonna 1914, jolloin siitä kirjattiin myös ensimmäinen tunnettu rotumääritelmä.

Nykyään rotu on hyvin suosittu rotu ympäri maailmaa, ja suomessa sheltit ovat kuuluneet kymmenen suosituimman rekisteröidyn koirarodun joukkoon säännöllisesti läpi 2000-luvun.

Ulkonäkö ja koko

Shetlanninlammaskoirat ovat noin 30–50 cm korkeita, ja nartut usein uroksia pienempiä. Ihannekorkeus on rotumääritelmän mukaan noin 36–37 cm. Shelttien koko voi kuitenkin vaihdella suuresti myös pentueen sisällä, ja rotua harkitsevan onkin syytä ottaa tämä huomioon.

Sheltti on kuitenkin keskikokoinen rotu, eikä kasva puolta metriä korkeammaksi. Kuten korkeus, myös yksilön paino voi vaihdella sukupuolen ja koon mukaan. Ihannekokoinen narttu painaa noin 6–7 kg, ja uros 8–9 kg.

Pitkä ja tuuhea turkki tekee rodusta näyttävän ja suloisen koiran ja sen hienopiirteistä päätä koristava harja lisää näyttävää vaikutelmaa entisestään. Turkki on pitkä, kova ja suora, eikä takkuunnu erityisen helposti.

Rodulla on tuuhea aluskarva, joka suojaa sitä talvisäässäkin viimalta ja pakkasilta.

Terveys

Shetlanninlammaskoira on suhteellisen terve rotu, mutta rodulla perinnöllisiä lonkkavikoja, sekä ABCB1-geenivirhettä, joka aiheuttaa yliherkkyyttä joillekin lääkeaineelle.

Colliesta jalostetulla rodulla esiintyy jonkin verran CEA (collie eye anomaly) -silmäsairautta, joka voi johtaa näön heikkenemiseen tai sokeutumiseen. Vanhalla iällä rodun yksilöt ovat alttiita kuulo-ongelmille.

Perinnöllisistä sairauksista huolimatta sheltti on pitkäikäinen koira, rodun keski-ikä on noin 13-14 vuotta. Shetlanninlammaskoira kannattaa hankkia luotettavalta kasvattajalta, jotta perinnöllisiä sairauksia voitaisiin ehkäistä mahdollisimman paljon. Vastuullisen jalostustoiminnan ansioista perinnöllisten sairauksien määrä on vähentynyt viimeisten vuosikymmenien aikana. Onkin tärkeää kysyä kasvattajalta pennun sukulaisten terveystietoja.

Paimenkoiraksi jalostettu sheltti tarvitsee paljon virikkeitä ja nauttii aktiivisesta ulkoilusta. Älykäs koira kaipaa myös runsaasti aivojumppaa, ja viihtyykin erinomaisesti agilityssä, tottelevaisuuskoulutuksessa tai vaikkapa koiratanssissa. Rotu on siis erinomainen harrastuskoira.

Paimennusviettinsä ansiosta shetlanninlammaskoira nauttii myös lapsiperheen yhteisistä metsäretkistä, sillä perheenjäsenten paimentaminen ja aktiivinen tarkkailu on rodulle luontaista liikuntaa.

shetlanninlammaskoiran pentu nurmikolla

Turkinhoito ja värit

Shetlanninlammaskoiralle sallitut väriyhdistelmät ovat:

 • Soopeli, vaalea
 • Soopeli, tumma
 • Tricolour (musta, ruskea ja valkoinen)
 • Blue Merle (Hopea-sininen, jossa mustia laikkuja tai marmorointia)
 • Mustavalkoinen

Shetlanninlammaskoiran näyttävä turkki on helppohoitoinen, mutta vaatii säännöllistä harjaamista muutaman kerran viikossa, ettei pitkään karvaan muodostu takkuja.

Luonnossa liikkumisen jälkeen on hyvä tarkastaa, ettei pitkiin mahakarvoihin ole tarttunut oksia tai muita luontokappaleita.

Turkki ei vaadi erityisen useaa pesuväliä, vaan turkki on pestävä ainoastaan sen likaantuessa.

Usein kysytyt kysymykset

Kenelle sheltti sopii?

Lempeä ja miellyttämisen haluinen shetlanninlammaskoira sopii aloittelevalle koiraharrastajalle, myös ensimmäiseksi koiraksi. Herkän luonteensa vuoksi sheltti vaatii lempeän ja johdonmukaisen kasvatuksen.

Aktiivinen paimenkoiraksi jalostettu rotu odottaa myös omistajaltaan aktiivisuutta, sillä shetlanninlammaskoira kaipaa paljon virikkeitä ja liikuntaa. Shetlanninlammaskoira soveltuu kokonsa ansioista hyvin myös kerrostaloon, kunhan haukkumisherkkyyteen puututaan johdonmukaisesti jo pentuvaiheessa.

Sheltit sopeutuvat lempeän luonteensa takia myös lapsiperheeseen, ja osallistuvat usein aktiivisesti lasten leikkeihin.

Kyseessä on helppo ja lempeä koirarotu, kunhan sen omistaja sitoutuu tarjoamaan sille runsaasti virikkeitä, ja suhtautuu sheltin koulutukseen johdonmukaisesti ja lempeästi.

Mistä voin etsiä shetlanninlammaskoiran pentuja ja kasvattajia?
Pentuja ja kasvattajia voit etsiä rotuyhdistyksen pentuvälityksestä. Hinta lähtee 1200€ ylöspäin.

Mikä on pennun hinta?
Shetlanninlammaskoiran pennun hinta lähtee 1200€ ylöspäin, keskiarvoinen hankintahinta pennulle on noin 1500€ luokkaa. Hintaan vaikuttavat eri tekijät, kuten vanhempien sukupuu, terveystutkimukset, suunnitteilla olevat pentueet, sekä yleinen kysyntä koiranpennuille.


Teksti: Elina Karjalainen