Pomeranian

Elinikä: 12–16 vuotta

Paino: noin kolme kilogrammaa

Koko: 18–22 senttimetriä

Alkuperämaa: Saksa

  • Haukkuherkkä ★★★★★
  • Terveys ★★★★★
  • Miellyttämisenhalu ★★★★★
  • Koiraystävällinen ★★★★★
  • Lapsiystävällinen ★★★★★
  • Sopii kerrostaloon ★★★★★
  • Liikunnan tarve ★★★★★
  • Älykkyys ★★★★★
  • Karvanlähtö ★★★★★
  • Ensikoiraksi ★★★★★

Minkälainen koira pomeranian on?

Pomeranian (tunnetaan myös nimellä kääpiöpystykorva) on pienikokoinen koirarotu, joka vaatii paljon huomiota omistajaltaan.

Rodun nimi juontaa juurensa Pommerista, joka on nykyisin Puolassa ja Saksassa sijaitseva alue. Pomeranian alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia vahtikoirana ilmoittamalla lähestyvistä vieraista.

Nykyisin rotu on pienen koon ja eloisan luonteensa vuoksi suosittu seurakoira.

Luonne ja käyttäytyminen

Pomeranianit ovat älykkäitä koiria, joilla on valpas luonne. Valppauden lisäksi pomeranian on rotumääritelmän mukaan eloisa, leikkisä ja erittäin uskollinen omistajaansa kohden.

Älykkyyden ja miellyttämisenhaluisen luonteensa vuoksi pomeranien koulutus on tavallisesti helppoa. Puutteellinen koulutus voi johtaa aggressiiviseen ja määräilevään luonteeseen.

Pomeranian koulutuksessa vaaditaankin usein vahvaa tahtoa, koska rodun luonne voi olla hyvinkin voimakastahtoinen.

Koska pomeranianit ovat uskollisia omistajalleen, ne soveltuvat yleensä myös hyvin vahtikoiriksi. Toisaalta rodun pieni koko tekee niistä sopimattomia muuhun kuin haukkumisella varoittamiseen.

Vaikka kyseessä on pieni rotu, pomeranianit ovat tarvittaessa myös valmiita puolustamaan omistajaansa ilman epäröintiä. Jotkut rodun yksilöt saattavat olla haukkuherkkiä, joka voi aiheuttaa vaikeuksia naapureiden kanssa.

Kenelle pomeranian sopii?

Pomeranian on paljon huomiota vaativa koirarotu, jonka vuoksi omistajalta on löydyttävä koiralle riittävästi aikaa. Pomeranianit eivät viihdy yksin, vaan haluavat olla mukana kaikessa tekemisessä perheenjäsentensä kanssa.

Koska pomeranian luonne on eloisa ja leikkisä, se sopii usein paremmin omistajille, jotka voivat viettää aikaa leikkien koiransa kanssa pikaisten ulkoilutusten sijaan.

Yleisesti ottaen pomeranianin energiataso on suhteellisen korkea, mikä tarkoittaa, että se nauttii aktiviteettien tekemisestä ympäri päivän.

Vilkkaasta luonteestaan huolimatta, pomeranianit sopivat myös lasten seuralaiseksi. Omistajien on kuitenkin aina valvottava koirien ja pienten lasten välistä vuorovaikutusta, sillä ylivilkkaat lapset voivat vahingoittaa pientä koiraa helposti.

Pomeranian sopii myös koiraharrastuksiin
Vaikka pomeranian on tunnettu useimmiten seurakoirana, kuuluu sen lempipuuhiin myös erilaiset koiraharrastukset, kuten näyttelyt, agility ja tottelevaisuuskokeet.

Terveys

Pomeranian on pitkäikäinen ja perusterve koirarotu. Rodun yleisin terveysongelma Alopecia X eli tuntemattomasta syystä johtuva karvanlähtö. Karvanlähtö ei hankaloita koiran elämää muutoin kuin kaljuuntumisena.

Muita rodulle ominaisia sairauksia ovat patella luksaatio ja harvoin myös epilepsia. Pomeranianin keskimääräinen elinikä on 12–16 vuotta.

Ulkonäkö

Pomeranian kuuluu saksanpystykorvaperheeseen mittelspitzinkleinspitzin, grosspitzin ja keeshondin lisäksi.

Ryhmän kaikki rodut muistuttavat toisiaan, pomeranian on niistä pienin.

Värit

Pomeranianin turkin väriskaala on laaja. Sallittujen värien luetteloon kuuluvat musta, ruskea, valkoinen, oranssi, hopeanharmaa ja ”muunvärinen”.

Muihin väreihin kuuluu:

  • kermanvärinen
  • kerma- ja oranssisoopeli
  • musta merkein
  • valkokirjava

Turkinhoito

Pomeranianin turkki on pitkäkarvainen ja kaksinkertainen, joka koostuu karheasta peitinkarvasta sekä pehmeästä pohjavillasta. Turkki vaatii harjausta viikottain, karvanlähtöaikaan tiheämmin.

Säännöllinen pesu on myös suositeltavaa turkin hyvinvoinnin kannalta. Näyttelyihin osallistuvien pomeranien turkki pestään ja trimmataan ennen näyttelyitä.

Trimmauksessa siistitään tassut ja korvat sekä muotoillaan turkki pyöreän muotoiseksi.

Pomeranian hinta – kuinka paljon pomeranian maksaa?

Pomeranian hinta vaihtelee 2000–2800 euron välillä. Hinta on kasvattajan päätettävissä ja siihen vaikuttavat useat eri tekijät, kuten koiran sukupuu, luonne sekä muut erityispiirteet.