koiramaailma-logo

Beagle

beagle
Elinikä: 12–15 vuotta
Paino: 8–14 kilogrammaa
Koko: 33–40 senttimetriä
Alkuperämaa: Englanti, Iso-Britannia
 • Haukkuherkkä ★★★★★
 • Terveys ★★★★★
 • Miellyttämisenhalu ★★★★★
 • Koiraystävällinen ★★★★★
 • Lapsiystävällinen ★★★★★
 • Sopii kerrostaloon ★★★★
 • Liikunnan tarve ★★★★
 • Älykkyys ★★★★
 • Karvanlähtö ★★★★★
 • Ensikoiraksi ★★★★★

Rodun ominaisuudet

Beagle on keskikokoinen koirarotu, joka on luonteeltaan älykäs, määrätietoinen ja miellyttämisenhaluinen. Rodun tunnistaa sille ominaisista luppakorvista.

Beagle on metsästyskoira, johon se sopiikin täydellisesti hyvän hajuaistin sekä ketterän liikkumisensa ansiosta.

Luonne ja käyttäytyminen

Beaglet ovat aktiivisia sekä älykkäitä koiria, jotka nauttivat energisestä puuhasta perheenjäsentensä kanssa. Rotu soveltuu hyvin myös seurakoiraksi, sillä rodun yksilöt ovat yleensä lempeitä ja ihmisrakkaita.

Älykäs rotu kuitenkin vaatii johdonmukaisen ja vankan tapakasvatuksen, sillä rotu on tunnettu varsinkin sen itsepäisyydestään. Rodun yksilöt tulevat hyvin toimeen muiden koirien kanssa, joten ne soveltuvat hyvin myös toisen koiran seuraksi.

Koska rotua on jalostettu ensisijaisesti metsästyskäyttöön, on rodulla yhä vahva metsästysvietti. Ne saattavat hyvinkin nopeasti juosta metsikköön mahdollisen saaliin perässä, joten rotu ei sovellu vapaana pidettäväksi. Vahva metsästysvietti on huomioitava koulutuksen yhteydessä.

Rotu sopii erinomaisesti aktiiviseen perheeseen tai harrastuskoiraksi sen älykkyytensä ja lapsiystävällisyydensä vuoksi.

Pienestä koostaan huolimatta beagle vaatii runsaasti liikuntaa, sekä mahdollisuuksia käyttää älykkyyttään, esimerkiksi älypelien tai tottelevaisuuskoulutuksen muodossa.

beagle-juoksemassa-nurmikolla.

Alkuperä ja historia

Ensimmäinen tunnettu maininta beaglesta on vuodelta 1515, Englannin kuningas Henrik VIII:n hovin kirjanpidossa. Rodun historia ulottuu kuitenkin jopa tätäkin pidemmälle, sillä rotu polveutuu ns. ”pohjoisen koirasta”, joka kulkeutui Britanniaan jo tuhat vuotta sitten normannien valloituksen mukana.

Vuosisatojen aikana metsästäjät jalostivat pienikokoisia koiria jänisjahtiin, josta ne kehittyivät lopulta omaksi rodukseen. Rotu oli hyvin suosittu Englannin ylemmän luokan keskuudessa. Jalostuksessa suosittiin myös lempeää sekä ystävällistä luonnetta metsästyksen lisäksi, jotta koiraa voisi pitää mukana myös sosiaalisissa tapahtumissa.

Hyvin käyttäytyvä beagle oli eräänlainen statussymboli Englannin hovin parissa.

Ensimmäiset rodun yksilöt saapuivat Suomeen vuonna 1956 Yhdysvalloista kahden nartun ja yhden uroksen muodossa. Vuosi eteenpäin saapumisesta syntyi viisi kappaletta narttuja, joita voidaan kutsua Suomen beaglekannan kantaäideiksi.

beagle

Ulkonäkö ja koko

Beagle on keskikokoinen ja vankkarakenteinen koirarotu, jonka ihannekorkeus on 33–40 senttimetriä.

Rodun tunnistaa erityisesti sen suurista luppakorvistaan. Suuret ja tummat silmät tekevät koiran ilmeestä lempeän ja ystävällisen näköisen.

Häntä on aina pystyssä selänpäällä, ja rotumääritelmän mukaan hännänpään on oltava valkoinen – alun perin valkoisen hännänpään tarkoitus on ollut helpottaa koiran tunnistamista maastosta metsästysretkellä.

Turkki on kiiltävä, tiheä ja lyhyt. Ihannekokoinen yksilö painaa noin 10–11 kilogrammaa.

Terveys

Beagle on pitkäikäinen rotu, jonka keskimääräinen elinikä on noin 12–15 vuotta.

Rodulla esiintyy joitakin perinnöllisiä sairauksia, joista yleisimmät ovat välilevynpullistuma sekä aivo- ja nivelkalvontulehdukset.

Nämä ongelmat ovat seurausta tanakan ja matalan ruumiinrakenteen suosimisesta jalostuksen yhteydessä. On siis erittäin tärkeää hankkia koira luotettavalta ja vastuulliselta kasvattajalta, joka kiinnittää huomiota koirien terveyteen ja perinnöllisten ongelmien kitkemiseen.

Vastuullisen jalostuksen ansioista beagle on nykypäivänä perusterve, jolla todetaan suhteellisen vähän rodulle ominaisia terveysongelmia.

Riittävästä liikunnasta on pidettävä huoli

On hyvä ottaa huomioon, että beaglet ovat erityisen alttiita ylipainolle, sillä rotu on tunnettu taitavasta kerjäämisestä sekä periksiantamattomasta makupalojen metsästämisestä. Beaglen omistajan onkin syytä tarkkailla lemmikkinsä painoa ongelmien välttämiseksi.

Beaglet vaativat runsaasti liikuntaa, pitkien lenkkien tai harrastamisen, esimerkiksi agilityn tai tottelevaisuuskoulutuksen parissa. Rotu ei viihdy sohvaperunana, vaan vaatii reipasta liikuntaa useita tunteja päivässä. Liikunnan puute ilmenee helposti ylipainona, joka voi johtaa vakaviin selkä- ja nivelongelmiin.

Turkinhoito ja värit

Beaglen turkki on erittäin helppohoitoinen, ja vaatii ainoastaan satunnaista harjausta.

Metsälenkkien jälkeen on syytä poistaa risut ja turkkiin tarttuneet roskat, sekä tarkistaa koira punkkien varalta. Rodun omistaja pääsee kuitenkin turkinhoidossa helpolla, sillä sileä ja lyhyt turkki ei takkuunnu helposti.

Rodulle ominaiset suloiset luppakorvat kuitenkin vaativat aika ajoin puhdistusta, jotta mahdollisten korvatulehdusten ehkäisemiseksi. Korvat tulisikin tarkistaa ja puhdistaa vähintään kerran viikossa.

Sallitut värit ovat:

 • Tricolor (Musta, ruskea ja valkoinen)
 • Sini-valko-ruskea
 • Kirjava (Keltaisin, punaruskein tai mustin laikuin)
 • Puhtaanvalkoinen

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka paljon beaglen pentu maksaa?

Beaglen pentu maksaa noin 1200-1600€. Kasvattajat saavat päättää hinnan itse, ja hintaan vaikuttaa useampi eri tekijä, kuten vanhempien sukupuu, terveystutkimukset, sekä suunnitteilla olevien pentueiden määrä. 

Kenelle rotu sopii?

Beagle sopii aktiivisille ihmisille, jotka kykenevät tarjoamaan koiralleen runsaasti liikuntaa. Metsästysvietti tekee rodusta erityisen haukkuherkän, joten ne eivät välttämättä sovellu kerrostaloon.

Älykäs mutta itsepäinen rotu vaatii erittäin johdonmukaista koulutusta, joten rotua harkitsevan on pohdittava tarkkaan, voiko hän käyttää riittävästi aikaa koiran asianmukaiseen tottelevaisuuskoulutukseen jo pennusta alkaen.

Rotu soveltuu erityisen hyvin lapsiperheisiin, sillä lempeä ja energinen rotu osallistuu mielellään yhteisiin pihaleikkeihin sekä erilaisiin aktiviteetteihin.

Beagle soveltuu tietysti myös metsästyskoiraksi. Vahvan metsästysvietin takia sitä ei kuitenkaan kannata pitää vapaana metsälenkillä, sillä mahdollisen saaliin havaitessaan koira voi juosta niin pitkälle kuin jalat kantavat, joten ulkoilut suositellaan tehtäväksi remmin kanssa.

Lempeä ja älykäs koirarotu soveltuu erityisen hyvin harrastuskoiraksi, kuten tottelevaisuuskoulutukseen (toko) tai agilityyn.

Mistä voin etsiä beaglen pentuja ja kasvattajia ja nähdä suunnitteilla olevat pentueet?

 Pentuja ja kasvattajia voit etsiä Beagle ry:n verkkosivuilta.