koiramaailma-logo

Collie, pitkä- ja lyhytkarvainen

sileäkarvainen-collie
Elinikä: 12–14 vuotta
Paino: 18–29 kilogrammaa
Koko: 51–61 senttimetriä
Alkuperämaa: Skotlanti, Iso-Britannia
 • Haukkuherkkä ★★★★
 • Terveys ★★★★★
 • Miellyttämisenhalu ★★★★★
 • Koiraystävällinen ★★★★★
 • Lapsiystävällinen ★★★★★
 • Sopii kerrostaloon ★★★★★
 • Liikunnan tarve ★★★★
 • Älykkyys ★★★★★
 • Karvanlähtö ★★★★★
 • Ensikoiraksi ★★★★

Rodun ominaisuudet

Colliet, eli skotlanninpaimenkoirat jakautuvat kahteen erilliseen rotuun: pitkäkarvaiseen skotlanninpaimenkoiraan, sekä sileäkarvaiseen skotlanninpaimenkoiraan, jonka turkki on lyhyempi.

Näiden kahden rodun välillä ei esiinny turkin pituutta lukuunottamatta juurikaan eroja, vaan molemmat ovat luonteeltaan ja tarpeiltaan todella samankaltaisia.

Nimensä mukaisesti collie on kotoisin Skotlannista, ja rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on lampaiden sekä muiden eläinten paimennus. Rodulla on yhä vahva paimennusvietti.

Älykäs ja lempeä collie soveltuu erinomaisesti sekä lemmikiksi, että harrastuskoiraksi.

Luonne ja käyttäytyminen

Älykäs ja miellyttämisenhaluinen collie on helppo kouluttaa, sillä rotu opettelee mielellään uusia asioita yhdessä perheensä kanssa. Työkoiraksi jalostettu rotu rakastaa tekemistä ja oppimista, ja on mielellään mukana kaikissa perheensä menoissa. Lempeä koira kiintyy helposti perheeseensä, ja soveltuu hyvin myös lapsiperheeseen.

Paimennusviettinsä takia colliet saattavat haukkua perheenjäsentensä perään äänekkäästi, joten haukkuherkkyyteen on syytä kiinnittää huomiota jo varhain peruskoulutuksen yhteydessä.

Koulutus ja aktivointi tärkeässä roolissa

Älykkyytensä vuoksi rotu vaatii johdonmukaisen peruskoulutuksen, sekä runsaasti älyllisiä virikkeitä liikunnan lisäksi. Temppujen ja käskyjen opettelun lisäksi koiralle voi tarjota mahdollisuuksia hoksottimiensa harjoittamiseen erilaisten älylelujen muodossa.

Aggressiivisuutta ei esiinny, mutta joidenkin yksilöiden tiedetään olevan hieman arkoja, erityisesti vieraita ihmisiä tai kovia ääniä kohtaan. Arkuus kuitenkin vaihtelee suuresti yksilöiden välillä, ja vaikka collien väitetään olevan arka rotu, moni skotlanninpaimenkoira suhtautuu rennosti erilaisiin ärsykkeisiin ja vieraisiin.

Mahdollinen arkuus on kuitenkin huomioitava jo pentuvaiheessa, ja stressaavia tilanteita, esimerkiksi suuria väkijoukkoja tai uudenvuoden rakettien pauketta, kannattaa vältellä, kunnes pentu on totuteltu niihin vähitellen.

sileäkarvainen collie

Kenelle collie sopii?

Lempeä ja perheeseensä kiintyvä collie sopii aktiivisille ihmisille, jotka haluavat energisen ja älykkään koiran koko perheen lemmikiksi. Kun riittävästä liikunnan määrästä huolehditaan, rotu on säyseä, hellyydenkipeä ja rauhallinen koira, joka haluaa miellyttää omistajiaan kaikin keinoin.

Rotu soveltuu älykkyytensä vuoksi erinomaisesti useisiin koiraharrastuksiin, kuten agilityyn tai tottelevaisuuskoulutukseen. Myös paimennusharrastus on kasvattanut suosiotaan lemmikkikoirien keskuudessa Suomessa.

Koska arkuutta saattaa esiintyä yksilötasolla, rotu ei välttämättä sovellu äänekkääseen ja hektiseen ympäristöön, mutta johdonmukaisella koulutuksella ja totuttamisella rotu taipuu monenlaiseen eri elämäntyyliin.

Ulkonäkö ja koko

Keskikokoisen/suurehkon rodun keskimääräinen säkäkorkeus on rotumääritelmän mukaan nartuilla 51–56 cm ja uroksilla 56–61 cm. Nartut ovat usein uroksia selvästi pienempiä. Keskimääräinen paino terveillä uroksilla on noin 20,5–29,5 kg, ja nartuilla 18–25 kg.

Pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira:
Huomiota herättävä turkki on tiheä, pitkä ja suora. Päälliskarva on suoraa ja hieman karkean tuntuista, ja paksu ja erittäin tuuhea pohjavilla suojaa rotua monilta vaativilta sääolosuhteilta. Kaulus ja häntä ovat tuuhean turkin peitossa.

Sopusuhtaiset kasvot kapenevat tasaisesti kirsua kohti. Rotumääritelmän mukaan collien askellus on pehmeää ja vaivattoman näköistä, ja liikkeiden kuuluu näyttää virtaviivaiselta.

Sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira:
Kaksikerroksinen turkki on lyhyt, peitinkarva on karkeahkoa ja suoraa, pohjavilla erittäin tuuheaa ja pehmeää.

Rotumääritelmä korostaa kasvojen ja pään yksityiskohtia: Pään tulee olla sopusuhtainen koiran kokoon verrattuna, ja kasvot muistuttavat määritelmän mukaan puhdaslinjaista tylppää kiivaa, jonka ääriviivojen on oltava sileät.

Silmien sisänurkkien välinen keskipiste on pään keskikohdassa pituussuunnassa. Korvat ovat levossa taittuneet taaksepäin, mutta koiran valpastuessa saattavat nousta pystyyn

skotlanninpaimenkoira

Terveys ja liikunta

Energinen ja työkäyttöön jalostettu koira vaatii runsaasti liikuntaa ja virikkeitä. Säännölliset ja pitkät lenkit tulevat tarpeeseen, mutta energinen koira kaipaa myös älyllisiä haasteita, koiraharrastuksien, uuden oppimisen tai älylelujen muodossa.

Molemmat skotlanninpaimenkoirarodut ovat perusterveitä, ja keski-ikä on noin 12–14 vuotta. Yleisimmät perinnölliset ongelmat ovat lonkkaniveldysplasia, CEA ja haiman vajaatoiminta.

Suomessa rodut kuuluvat PEVISA-ohjelmaan, eli pentueen rekisteröinnin ehtona on vanhempien lonkkakuvaus- ja silmätarkastuslausunnot. Pentua harkittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että kasvattaja toimii PEVISA-ohjelman mukaisesti.

Turkinhoito ja värit

Pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira:

Tuuhea turkki vaatii harjausta noin viikon välein. Ulkoilun jälkeen turkki on tärkeä tarkastaa mahdollisten roskien varalta, sillä erittäin tiheään aluskarvaan tarttuu helposti esimerkiksi oksia ja lehtiä.

Karvanlähdön aikaan huolellinen harjaus useammin ehkäisee takkuja, sekä vähentää karvan määrää kotona. Säännöllisesti harjattu turkki on muuten helppohoitoinen, eikä takkuunnu helposti. 

Erityisesti kainaloiden alueet on kuitenkin tarkastettava pahojen takkujen varalta.

Sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira:

Lyhyempi turkki vaatii satunnaista harjausta. Erityisesti karvanlähdön aikaan säännöllinen harjaus on tärkeää. Turkki on muuten helppohoitoinen, eikä takkuunnu helposti.

Molemmille roduille sallitut värivariaatiot ovat:

 • Soopeli
 • Kolmivärinen (tricolour)
 • Sinimarmoroitu (blue merle)
 • Valkoiset merkit ovat sallittuja. Osa valkoisista merkeistä on rotumääritelmän mukaan jopa toivottavia, erityisesti valkoinen kaulus, hännänpää sekä käpälät.

Usein kysytyt kysymykset

Mistä voin etsiä collien pentuja ja kasvattajia?

Pentuja ja kasvattajia löydät Suomen Collieyhdistys ry verkkosivuilta.