Australianlabradoodle (ALD)

Elinikä: 12–16 vuotta

Alkuperämaa: Australia

Australian labradoodle, eli lyhennettynä ALD on sekarotuinen ”design-koira”, joka on syntynyt villakoiran sekä labradorinnoutajan risteytyksestä. Rotu ei ole Kansainvälisen kennelliiton hyväksymä koirarotu.

Australian labradoodlet ovat tunnettuja erityisesti älykkyydestään sekä lapsi- ja eläinystävällisyydestään.

Koko on periytynyt labradorinnoutajalta eli kyseessä on isokokoinen koirarotu joka on villakoiran tavoin suloinen, leikkisä ja helposti koulutettavissa.

On hyvä olla tietoinen, että australian labradoodle ja labradoodle ovat kaksi eri rotua.

ALD ei ole pelkästään villakoiran ja labradorinnoutajan risteytys, vaan siitä löytyy myös cockerspanielia. Labradoodle on taas risteytys, josta löytyy vain villakoiraa ja labradorinnoutajaa.

Tästä eteenpäin puhutaan nimenomaan australian labradoodlesta.

Rodun ominaisuudet

Luonne ja käyttäytyminen

Vaikka australian labradoodle on suhteellisen uusi tulokas koirarotujen maailmassa, niin se on saavuttanut jo suuren suosion erilaisten perheiden keskuudessa älykkyyden, miellyttämisenhalun sekä leikkisän ja energisen luonteensa vuoksi.

Rotu tulee myös loistavasti toimeen erilaisten eläimien ja lapsien kanssa, joka on myös yksi syy sen suureen kysyntään ja suosioon.

Australian labradoodlessa yhdistyvät labradorinnoutajan energisyys sekä risteytyksessä käytettyjen rotujen iloiset ja leikkisät luonteet.

Vahtikoiraa näistä koirista ei saada tekemälläkään, sillä ne kohtelevat jokaista ihmistä parhaana ystävänään.

Luonteet vaihtelevat yksilöiden välillä jonkin verran – jotkut yksilöt ovat enemmän villakoiran kaltaisia eli älykkäitä, hieman varautuneita ja hiljaisia. Jotkut taas ovat enemmän labradorinnoutajien kaltaisia eli hieman hulinoivia.

On myös hyvä muistaa, että luonteeseen vaikuttavat erilaiset tekijät, kuten koulutus, sosiaalistaminen ja perinnöllisyys.
australian labradoodlen pentu

Alkuperä ja historia

Australian labradoodlen historia ylettyy 1980-luvulle, jolloin opaskoirien kanssa työskennellyt Wally Conron ryhtyi jalostamaan koiria tarkoituksenaan luoda rotu, joka olisi allergiaystävällinen sekä varusteltu opaskoiran ominaisuuksilla.

Nykypäivänä australian labradoodlea jalostetaan eteenpäin määrätietoisesti rotujärjestöjen standardien mukaan. Tarkoituksena on säilyttää rodun alkuperäinen käyttötarkoitus eli toimia avustaja- ja terapiakoirana sekä perhe- ja harrastuskoirana.
kuva australian labadoodlen turkin väreistä

Turkinhoito ja värit

Australian labradoodleja ruvettiin alunperin kehittämään hypoallergeeniseksi opaskoiraksi. Mikään koirarotu ei kuitenkaan ole täysin hypoallergeeninen.

Australian labdradoodlen yksikerroksisesta turkista löytyy kahta eri versiota – fleece ja wool. Fleece on lainehtiva ja pehmeä, kun taas wool on kihara, tiivis ja karkeampi.

Usein kysytyt kysymykset

Kenelle australian labradoodle sopii?

Koska australian labradoodle on kohtuullisen aktiivinen koirarotu, niin omistajalta tulisi löytyä myös riittävästi aikaa koiran fyysiseen ja psyykkiseen aktivointiin.

Rotu ei sovellu kerrostaloon kovin hyvin, vaan optimaalinen asuinympäristö olisi suurempi talo, joka olisi varusteltu mielellään omalla aidatulla pihalla.
kahdeksan australian labradoodlen pentua istumassa maassa

Mistä voin etsiä australian labradoodlen pentuja ja mikä niiden hinta on?

Pentuja voit etsiä labradoodle yhdistyksen verkkosivuilta. Pennun hinta on noin 3000€.