koiramaailma-logo

Havannankoira (Bichon havanais)

havannankoira
Elinikä: 14–16 vuotta
Paino: 4–8 kilogrammaa
Koko: 23–27 senttimetriä
Alkuperämaa: Espanja, Italia, Kuuba
  • Haukkuherkkä ★★★★★
  • Terveys ★★★★★
  • Miellyttämisenhalu ★★★★★
  • Koiraystävällinen ★★★★★
  • Lapsiystävällinen ★★★★
  • Sopii kerrostaloon ★★★★★
  • Liikunnan tarve ★★★★★
  • Älykkyys ★★★★
  • Karvanlähtö ★★★★★
  • Ensikoiraksi ★★★★★

Havannankoira – ominaisuudet

Havannankoira eli bichon havanais on pienikokoinen bichon-tyyppinen koirarotu.

Rotu voi olla hyvä valinta sinulle jos haluat energisen seurakoiran joka on aktiivinen, ystävällinen, helposti koulutettavissa sekä mukautuu erilaisiin elinympäristöihin hyvin.

Suomen Kennelliiton tilastojen mukaan havannankoiria on rekisteröity Suomessa tällä hetkellä 11 227 kappaletta.

Luonne ja käyttäytyminen

Havannankoirat ovat älykkäitä, energisiä ja helposti koulutettavissa, joten rotu soveltuu hyvin lapsiperheisiin sekä harrastuskoiriksi esimerkiksi koiranäyttelyyn, agilityyn tai koiratanssiin.

Ketteräliikkeinen ja energinen rotu sopeutuu pienen kokonsa ja sopeutuvaisen luonteensa takia myös matkusteluun tai kaveriksi kahvilan terassille. Lempeä havannankoira on yleensä avoin vieraitakin ihmisiä kohtaan, ja pitää erityisesti myös lapsista.

Rotu on helposta luonteestaan huolimatta herkkä haukkumaan, erityisesti omassa pihapiirissään. Valppaat yksilöt ovat helppo kouluttaa ilmoittamaan äänekkäästi pihalla liikkuvista vieraista. Jos rotua harkitsee kerros- tai rivitaloon, liialliseen haukkumiseen on syytä kiinnittää runsaasti huomiota koulutuksen yhteydessä.

Yksi havannankoiran erityispiirteistä on joustava ja liikkuva rakenne – Älykkäälle ja miellyttämisenhaluiselle rodulle on helppo opettaa erilaisia temppuja ja tanssiliikkeitä. Tästä syystä rotu on erityisen suosittu koiratanssin harrastajien parissa.

Alkuperä ja historia

Havannankoira ei nimestään huolimatta ole peräisin Kuubasta, vaan Välimeren alueelta.

Italian ja Espanjan rannikkoalueelta rotu kulkeutui merimiesten mukana Kuubaan. Kuubassa rotu nousi nopeasti suureen suosioon, ja kehittyi nykyiseen muotoonsa.

Poliittisen epävakauden vuoksi rotu hävisi Kuubasta lähes kokonaan, mutta Yhdysvaltoihin tuotujen yksilöiden avulla rotu on onnistuttu elvyttämään uudelleen myös Kuubassa.

Suomeen ensimmäiset yksilöt tuotiin vasta 1980-luvun lopulla, mutta se on nopeasti yleistynyt suomalaisten koiraharrastajien keskuudessa.

Ulkonäkö ja koko

Havannankoira luokitellaan kääpiökoiraksi, ja sen ihanteellinen säkäkorkeus on noin 23–27 senttimetriä. Rodun ominaisuuksiin kuuluu pitkä ja kaunis turkki, jonka kuuluisi olla mahdollisimman pehmeä ja sileä.

Täysikasvuisen yksilön turkki on noin 12–18 senttiä pitkä, ja mieluiten laineikas. Pitkä ja tuuhea häntä kiertyy koiran selän päälle.

Rotumääritelmän mukaan havannankoiran pään tulee olla litteä ja leveä.

Kuonon pituuden pitäisi olla mahdollisimman lähellä samaa pituutta, kuin koiran otsapenkereen etäisyys niskakyhmyyn. Rodun silmät ovat mahdollisimman tummanruskeat, sekä suuret ja muodoltaan mantelimaiset.

havannankoira pentuna

Terveys ja liikunta

Havannankoira on suhteellisen terve ja pitkäikäinen rotu, jonka keski-ikä on noin 14 vuotta.

Joitakin perinnöllisiä sairauksia kuitenkin esiintyy. Rotu on kehittynyt bichon-ryhmästä, joten rotu kärsii tälle roturyhmälle yleisistä periytyvistä terveysongelmista.

Yleisimpiä ongelmia ovat silmäsairaudet sekä polvien toimintaan vaikuttava patellaluksaatio. Pentua hankittaessa onkin tärkeää kysyä kasvattajalta, onko koiran esivanhempia testattu näiden sairauksien varalta.

Vastuullisen jalostuksen ansiosta periytyvien sairauksien esiintyvyys on viimevuosina lähtenyt laskuun.

Energinen rotu nauttii liikkumisesta, muttei pienen kokonsa ansiosta tarvitse erityisen pitkiä kävely- tai juoksulenkkejä. Havannankoirat eivät kuitenkaan sovellu sohvaperunoiksi, vaan haluavat osallistua kaikkiin perheensä aktiviteetteihin.

Turkinhoito ja värit

Havannankoiran pitkä ja kaunis turkki vaatii säännöllistä hoitoa pysyäkseen takuttomana. Turkin säännöllinen harjaaminen on erityisen tärkeää, sillä takut voivat olla koiralle kivullisia. 

Rotua harkitsevan täytyy sitoutua hoitamaan koiransa turkkia aktiivisesti.

Turkin pesu

Turkki on pestävä, kuivattava ja kammattava usein. Pesuväli vaihtelee koiran yksilöllisestä turkin laadusta riippuen yhdestä viikosta kuukauteen. Pesuun on käytettävä koiran turkin laadulle sopeutuvaa shampoota ja hoitoainetta.

Kuivaa huolellisesti

Huolellinen kuivaus hiustenkuivaajalla on tärkeää, sillä se vähentää takkuja sekä lyhentää pesuvälien tiheyttä. Pesujen välissä koiran turkkia on myös kammattava mahdollisimman usein, sillä se vähentää takkuuntumista sekä poistaa irtokarvaa sekä mahdollisia roskia turkista. 

Ohjeita koiran turkin hoitoon kannattaa kysyä pennun hankinnan yhteydessä kasvattajalta.

Havannankoiran väri voi vaihdella suuresti koiran elinkaaren aikana. 

On siis tärkeää muistaa, että vaalea koiranpentu voi iän myötä muuttua vuosi vuodelta tummemmaksi.

Rodulle hyväksyttyjä värejä on useita: Kellanruskea eri sävyissään, musta, havannanruskea, valkoinen, tupakanruskea, vaaleanruskea ja punertavanruskea. Kaikissa väreissä erilaiset laikut sekä tan-merkinnät ovat sallittuja.

lyhytkarvainen havannankoira

Usein kysytyt kysymykset havannankoirista

Kenelle rotu sopii?

Ystävällinen ja älykäs havannankoira mukautuu helposti monenlaisiin elämäntyyleihin, kunhan energinen koira saa tarpeeksi aktiviteetteja ja liikuntaa. Pienen kokonsa ansiosta rotu sopii myös kerrostaloon, jos mahdolliseen haukkumiseen kiinnitetään huomiota jo pentuvaiheessa.

Vaativan turkkinsa takia rotu ei sovellu niille, jotka eivät ole valmiita näkemään vaivaa koiransa pitkän ja kauniin turkin hyvinvoinnin eteen. Turkki voi säännöllisen harjauksen lisäksi vaatia jopa viikoittaisia pesuja, jonka jälkeen turkki on aina kuivattava hiustenkuivaimella.

Rodun yksilöt ovat yleensä erityisen lapsirakkaita, ja osallistuvat mielellään erilaisiin leikkeihin yhdessä koko perheen kanssa. Rotu sopii myös harrastuskoiraksi, sillä se opettelee mielellään erilaisia temppuja ja taitoja.

Mistä voin etsiä pentuja ja mikä niiden hinta on?

Havannankoiran pentuja voit etsiä rotuyhdistyksen pentusivulta. Hinta on keskimäärin 1400€ ylöspäin.

.
Teksti: Emilia Soramäki