Shiba

shiba

Shiba, eli shiba inu on Japanista lähtöisin oleva pienikokoinen koirarotu ja se on yksi kuudesta Japanin alkuperäisestä koirarodusta.

Rotu on luonteeltaan itsevarma, peloton, sekä valpas. Shiboilla saattaa usein olla oma näkemys, miten asiat kuuluisi tehdä.

Jotkut kuvailevat shibaa kissamaiseksi, sekä kettumaisia piirteitä omaavaksi koiraroduksi.

 • Haukkuherkkä ★★★★★
 • Terveys ★★★★★
 • Miellyttämisenhalu ★★★★
 • Koiraystävällinen ★★★★★
 • Lapsiystävällinen ★★★★★
 • Sopii kerrostaloon ★★★★★
 • Liikunnan tarve ★★★★★
 • Älykkyys ★★★★
 • Karvanlähtö ★★★★
 • Sopii ensimmäiseksi koiraksi ★★★★

Tietoa rodusta

Shiban alkuperäinen käyttötarkoitus oli pienriistan metsästäminen Japanin vuoristoisissa maisemissa.

Elinikä

12-16 vuotta

Paino

7-11 kg

Korkeus

33-43 cm

Luonne

Itsevarma, uskollinen, peloton
Japanin viisi muuta alkuperäisrotua ovat:
 • Akita
 • Hokkaidonkoira
 • Kainkoira
 • Shikokunkoira
 • Kishunkoira
 • Shiba

Luonne

Shiba inu on älykäs, itsenäinen ja itsevarma koirarotu. Niiden tiedetään suhtautuvan epäluuloisesti vieraisiin tai kaikkeen uuteen ympäristössään.

Vaikka ne ovat äärimmäisen uskollisia perheelleen, ne lämpenevät hitaasti vieraille ihmisille ja saattavat aluksi käyttäytyä heidän seurassaan pelokkaasti.

Shiban väritys

Shiboja esiintyy monissa eri väreissä ja kuvioissa.

Värejä ovat

» punainen
» seesaminvärinen,
» black and tan
» kermanvärinen
»brindle
» punainen seesaminvärinen.

Kuviot, joita shibalta löytyy ovat yksivärinen punainen, punainen, jossa on mustia päällekkäisiä tai valkoisia merkkejä kasvoissa ja jaloissa (tätä kuviota kutsutaan nimellä "urajiro"), brindled (turkin väri on grizzlymainen).

Shiboja voi löytää myös näiden kuvioiden ja värien yhdistelminä.

shiba-inu

Turkki

Niiden säänkestävä turkki koostuu kahdesta kerroksesta, jossa alempi kerros on tiivistä, pehmeää pohjavilla ja päällyskarva suoraa ja jäykähköä karvaa .

Shiban koulutus ja liikunnan tarve

Shiba Inu tarvitsee runsaasti liikuntaa pitääkseen aktiivisen mielensä virkeänä. Ne rakastavat leikkiä lumessa, mutta eivät pidä uimisesta yleensä.

Koska niiden energiataso on kohtalainen, niitä tulisi ulkoiluttaa päivittäin 30 minuutin kävelylenkki tai juoksu hihnassa tai avoimella alueella.

Terveys

Shiba inu on yleisesti ottaen terve rotu, jonka elinikä on 12-14 vuotta. Joitakin ongelmia, joihin se voi sairastua, ovat: Verkkokalvon surkastuminen, harmaakaihi, distichiasis, ihon tai suoliston syöpä ja lonkkaniveldysplasia.

Ulkonäkö

Shiba inu on pienikokoinen koira, jonka paino vaihtelee 7-9 kg välillä. Rodun rakenne on tiivis ja urheilullinen. Shiban runko on hyvin lihaksikas, vahva ja kiinteä, ja sen reidet ovat hyvin kehittyneet.

Jalat ovat suorat ja niissä on pienet jalat, joissa on kaarevat varpaat ja kovat pehmusteet. Tassut ovat soikeat ja varpaankynnet vahvat, tummat ja kaarevat. Häntä on pitkä, voimakas, ja sitä kannetaan matalalla, hieman kaarevasti.

Pää on kolmion muotoinen, kärjestä hieman pyöristynyt, ja siinä on suuri, avoin kuono, joka on täynnä hyvin jänteviä ja ilmeikkäitä leukoja, jotka päättyvät vahvaan mutta lempeään kuonoon.

Turkinhoito ja karvanlähtö

Shiba inu karvaa kaksi kertaa vuodessa. Koira kannattaa yleensä harjata säännöllisesti, jotta minimoidaan irtokarvat ja hilse, jotka voivat laukaista allergioita. Shiba Inulla on koiran haju, joka tulee sen luonnollisista öljyistä, ei huonosta hygieniasta.

Turkki ei yleensä vaadi juuri muuta kuin säännöllistä harjausta ja kylvetystä, vaikka jotkut omistajat päättävät käyttää hoitoaineita tai muita käsittelyjä, jotta turkista tulisi pehmeämpi ja kiiltävämpi.

Shiba inun historia

Shiba Inu on yksi Japanin vanhimmista alkuperäisroduista. Rodun nimi tarkoittaa "pikku-kolmikoiraa", mikä viittaa koiran kolmiväriseen kuvioon, mustan, ruskean ja valkoisen kolmioon otsassa, jaloissa ja hännässä.

Shiba mainitaan kiinalaisissa käsikirjoituksissa, jotka ovat peräisin vuodelta 400 jKr., sillä joissakin näistä kirjoituksista mainitaan intialainen koira, jolla oli musta ja punainen vartalo sekä kolme värillistä pilkkua päässä.

Shibaa käytettiin pienriistan, kuten peuran, villisian ja mäyrän metsästyskoirana. Niitä käytettiin myös lintujen hätyyttämiseen pusikosta ja karjan paimentamiseen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mistä voin etsiä pentuja ja kasvattajia?

Shiban pentuja ja kasvattajia voit etsiä Suomen Shiba Ry:n sivuilta.

Keskimääräinen pentuekoko on 2-3 pentua.

Paljonko shiba pennun hinta on?

Pennun hinta lähtee noin 1800€:sta ylöspäin. Hintaa nostavat rodun suuri kysyntä, pentueiden pieni koko, sekä kasvattajien rajallinen määrä.

crossmenu