Labradorinnoutaja

Elinikä: Yli 10 vuotta

Paino: 25–45 kilogrammaa

Koko: 54–57 senttimetriä

Alkuperämaa: Kanada

  • Haukkuherkkä ★★★★★
  • Terveys ★★★★★
  • Miellyttämisenhalu ★★★★★
  • Koiraystävällinen ★★★★★
  • Lapsiystävällinen ★★★★★
  • Sopii kerrostaloon ★★★★★
  • Liikunnan tarve ★★★★★
  • Älykkyys ★★★★★
  • Karvanlähtö ★★★★★
  • Ensikoiraksi ★★★★★

Rodun ominaisuudet

Labradorinnoutaja on yksi maailman suosituimmista koiraroduista. Labradorit ovat älykkäitä ja luonteeltaan ystävällisiä sekä iloisia. Rotu rakastaa ihmisten seurassa olemista, jonka vuoksi se soveltuukin täydellisesti perhe- ja seurakoiraksi. Labradorinnoutaja on myös loistava työkoira, jota käytetään usein palvelu- ja opaskoirana.

Kennelliiton tilastojen mukaan labradoreja on rekisteröity Suomessa 62 290 kappaletta.

Kenelle labradorinnoutaja sopii?

Labradorinnoutaja on sosiaalinen rotu, joka sopii moneen kotiin. Labradorit ovat lapsiystävällisiä, joten ne sopivat hyvin myös lapsiperheisiin. Koira tulee kuitenkin kouluttaa siten, ettei se esimerkiksi hypi lapsia vasten. Yhteisistä toimintatavoista on myös hyvä keskustella lapsen kanssa, jotta lapsi ymmärtää mikä on sallittua ja mikä ei.

Labradorinnoutajan koulutus on helppoa rodun älykkyyden ja miellyttämisenhalun vuoksi. Motivointi vaihtelee yksilöittäin, mutta hyvillä herkuilla pääsee usein pitkälle.

Koiraa hankkiessa on hyvä muistaa, että labradorinnoutajat tarvitsevat kohtuullisen paljon liikuntaa ja älyllistä haastetta. Omistajalta tulee siis löytyä koiralle riittävästi aikaa.

Labradorit kiintyvät kaikkiin perheenjäseniin ja viettävät mielellään aikaa ihmisten kanssa. Rotu sopiikin parhaiten henkilöille, joilla on aikaa sekä energiaa touhuta koiran kanssa.

Luonne ja käyttäytyminen

Labradorinnoutajat ovat luonteeltaan tunnetusti ystävällisiä, iloisia sekä avuliaita. Rotu on hyvä valinta perhekoiraksi, sillä labradorit ovat lapsirakkaita ja tulevat hyvin toimeen myös vieraiden ihmisten sekä koirien kanssa.

Labradorit ovat hyvin aktiivisia ja energisiä – ne nauttivat liikkumisesta omistajiensa seurassa. Varsinkin pentuna labradorit voivat olla hyvinkin vilkkaita.

Vaikka jotkut yksilöt voivat haukahdella silloin tällöin, kyseessä ei ole erityisen haukkuherkkä koirarotu. Vahtikoiriksi labradoreista ei ole, sillä ne ovat luottavaisia vieraita ihmisiä kohtaan.

Labradorinnoutaja on tunnettu älykkyydestään ja niiden tasainen luonne tekevätkin niistä hyviä käyttökoiria. Rotua käytetään muun muassa metsästykseen ja jäljitykseen sekä avustaja- ja terapiakoirana. Rodun lempipuuhaa ovat erilaiset noutoleikit ja tehtävät.

Alkuperä ja historia

Labradorinnoutaja on ollut jo pitkään maailman suosituin koirarotu.

1800-luvun alussa alun perin kanadalainen rotu oli kalastajien paras ystävä: koirat auttoivat kalastajia verkkojen kanssa ja ottivat jopa kiinni karanneita kaloja. Lyhyt, vettä hylkivä turkki oli eduksi, eikä turkki jäätynyt jäisten vesien jäljiltä kuten pidempikarvaisilla noutajilla.

Myös labradorin hännästä on apua vesissä, sillä se toimii samalla tavalla kuin peräisin, ja sen avulla koiran on helpompi vaihtaa suuntaa vedessä.

Rotua jalostettiin perhekoiraksi jo alusta pitäen ja se päätyi kalastuslaivojen mukana Englantiin. Toisen maailmansodan jälkeen niiden suosio alkoi kasvaa suuresti ympäri Englantia.

Suomeen rotu rantautui 1950-luvulla. Suomessa rotu on ollut suosituin koirarotu jo vuodesta 2010 lähtien.labradorinnoutajan pentu

Ulkonäkö ja koko

Labradorinnoutajia on kolmea eri väriä:

  • Musta
  • Keltainen
  • Ruskea

Labradorinnoutaja on hieman keskikokoista kookkaampi, vanttera koira, jonka säkäkorkeus on nartuilla 54–56 senttimetriä. Uroksilla säkäkorkeus on 56–57 senttimetriä.

Turkki on lyhyt ja tiivis, sekä vettä hylkivä.

Aikuinen uros painaa noin 29–36 kilogrammaa, nartun painon ollessa 25–31 kilogrammaa.

Labradorinnoutajan tunnistaa sen luppakorvista, isoista ruskeista silmistä, ja lähes neliömäisestä rakenteesta. Häntä on suora ja paksu, ja sitä kuvaillaan usein saukonhännäksi.

Leuat ovat vahvat ja kirsu iso.

Terveys ja liikunta

Labradorinnoutajat ovat yleisesti ottaen melko terveitä keskimääräisen eliniän ollessa noin 12 vuotta.

Rodulla on kuitenkin jotain rotutyypillisiä sairauksia, joista on hyvä olla tietoinen.

Yleisimpiä ovat silmäsairaudet ja kyynär- sekä lonkkaviat. Koirilta tulisikin tutkia silmät ja lonkat ennen jalostusta. Rodun yksilöillä on yleensä hyvä ruokahalu, ja niistä voikin tulla helposti ylipainoisia, jos ne eivät saa tarpeeksi liikuntaa.

Labradorit ovat aktiivisia koiria, jotka tarvitsevat kohtuullisen paljon liikuntaa. Tunnista pariin tuntia päivässä on sopiva määrä terveelle aikuiselle koiralle.

On hyvä ottaa huomioon, että työkoirat tarvitsevat liikuntaa enemmän kuin koirat, jotka ovat luonteeltaan rauhallisempia.

Turkinhoito

Labradorinnoutajalla on melko helppohoitoinen turkki. Karva on melko karheaa ja lyhyttä. Päälliskarvan alla on vettä hylkivä aluskarva.

Nyrkkisääntönä voi pitää viikoittaista harjausta, joskin karvanlähtöaikaan turkki tarvitsee enemmän hoitoa. Karvanlähtöaikaan turkki kannattaa harjata päivittäin.

Karvaa rodusta lähtee melko paljon. Turkki onki hyvä pestä silloin tällöin, jotta se pysyy puhtaana.

Rotu on myös altis korvatulehduksille, joten sen korvat kannattaa tarkastaa säännöllisesti.

Usein kysytyt kysymykset labdradorinnoutajista

Mistä voin etsiä labradorin pentuja ja mikä niiden hinta on?

Labdadorin pentuja voit etsiä Labradorinnoutajakerho Ry verkkosivuilta.

Hinta vaihtelee riippuen eri tekijöistä, mutta yleisesti ottaen hinta lähtee 1200€ ylöspäin.

Mistä pystyn katsomaan millä kasvattajalla on pentuja suunnitteilla?

Labradorinnoutajan rotuyhdistyksen verkkosivuilta näet kaikki suunnitteilla olevat pentueet.

Teksti: Elina Karjalainen