Bordercollie

bordercollie

Bordercollie tunnetaan usein älykkyytensä vuoksi "ajattelevan ihmisen koirana".

Ei kannata odottaa rodun olevan "ihmisen paras ystävä", sillä tämä titteli on varattu koirille, kuten kultaisillenoutajille ja saksanpaimenkoirille.

Bordercollie on ujo, varovainen ja epäluuloinen koira. Ne ovat hyviä työntekijöitä, mutta, niillä on vaikeuksia luottaa tuntemattomiin ihmisiin, ja omistajan tulisi olla tietoinen tästä.

Bordercolliet tarvitsevat myös hyvin johdonmukaista koulutusta ja palkitsemista. Bordercollie aistii, jos sitä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti tai jos se ei saa ansaitsemaansa kunnioitusta, eikä epäröi lopettaa työskentelyä omistajansa hyväksi.

Bordercollie on hyvä koira ihmisille, jotka haluavat itsevarman, ja vakavasti otettavan koirarodun

Minkälainen koira bordercollie on?

Bordercollien luonne ja käyttäytyminen

Bordercolliet ovat erittäin älykkäitä koiria joilta löytyy myös runsaasti energiaa. Kuten aikaisemmin kerroimme, rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut karjan paimennus, mutta nykyään niiden käyttö on todella monipuolista.

Rotua käytetään nykyisin muun muassa opaskoirana, harrastuskoirana, sekä rauniokoirana pelastustehtävissä.

Bordercollie on suosittu koirarotu muun muassa tokossa ja agilityssä, sekä näyttelypiireissä. Rotu voi olla myös todella vaativa, joten aikainen sosiaalistaminen pentuna onkin erityisen tärkeää.

Koiralle on myös tärkeää antaa riittävästi psyykkistä sekä fyysistä aktivointia, muuten voi olla, että asunnostasi alkaa löytymään tuhoutuneita esineitä.

Rotu tulee hyvin toimeen lasten kanssa, kunhan lapselle on opetettu miten koiran kanssa tulee toimia oikeaoppisesti.

Rodulla on taipumusta jahdata pienempiä eläimiä, joten jos taloudestasi löytyy muita pienikokoisia lemmikkejä, niin bordercollie ei välttämättä ole paras valinta sinulle.

Mistä bordercolliet ovat kotoisin?

Rotu on lähtöisin Englannin ja Skotlannin rajamailta, jossa bordercollie oli yksi tärkeimmistä työkaluista jota paimenella saattoi olla käytössään.

Parhaat työkoirat risteytettiin keskenään ja rotua jalostettiin eteenpäin. Rodun tyyppi vaihteli alueittain ja työtehtävien mukaan, rotuja oli muun muassa:

  • Walesinpaimenkoira
  • Partacollie
  • Pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira

Bordercollien nimi viittaa sen skotlantilaiseen perimään, "collie" on skotlantilaista murretta ja tarkoittaa lammaskoiraa.

Nykypäivänä rotu on tunnettu erityisesti erinomaisena paimenkoirana joka pystyy paimentamaan karjaa pelkällä tuijotuksella.

Bordercollien terveystilanne

Bordercollie on suhteellisen terve rotu joka vanhenee yleisesti ottaen arvokkaasti ja ilman erikoisempia sairauksia.

Mutta kuten kaikilla elävillä eläimillä, myös tälläkin rodulla on taipumusta joihinkin terveysongelmiin.

Kaikki koirat, kuten myös bordercolliet tarvitsevat perus terveydenhoitoa ja oikeanlaisen ravinnon pysyäkseen mahdollisimman terveinä.

Yleisimmät sairaudet rodulla ovat:

  • Lonkkadysplasia
  • Harmaakaihi
bordercollie-blue-merle

Bordercollien ulkonäkö ja koko

Bordercollie on keskikokoinen koirarotu ja sen säkäkorkeus vaihtelee 48-56 cm väliltä - urokset ovat usein huomattavasti narttuja suurempia.

Paino vaihtelee 14-26kg väliltä.

Ulkomuodoltaan rotu on lihaksikas ja sen runko on vahva sekä vankkarakenteinen.

Kenelle rotu sopii?

Bordercollie sopii perheisiin jotka pystyvät tarjoamaan rodulle tarpeeksi liikuntaa, eli olisi hyvä, että koira pääsisi aktiiviseen perheeseen, koska se ei sovellu sohvaperunaksi.

Jos tykkäät viettää päiväsi sohvalla katsoen TV:tä tai kirjaa lukiessa, niin rotu ei ole sopiva valinta sinulle.

Koiran olisi hyvä saada päivittäin vähintään yhden tunnin ajan liikuntaa, mukaanlukien leikkihetket ja psyykkiset aktivoinnit.

Ylimääräinen energia purkautuu usein tuhoamisen muodossa saatavilla oleviin esineisiin, joten onkin erityisen tärkeää, että omistaja pystyy aktivoimaan koiraa riittävästi niin psyykkisesti, kuin fyysisesti.

Mistä voin etsiä bordercollie pentuja ja mikä niiden hinta on?

Bordercolliet synnyttävät keskimäärin 4-8 pentua keskiarvon ollessa noin 6 pentua.

Pentuja voit etsiä Kennelliiton pentulistalta.

Bordercollien pennun hinta vaihtelee riippuen eri tekijöistä, mutta yleisesti ottaen hinta lähtee 1200€ ylöspäin.

crossmenu